Кандидат-шофьорите задължително да придобият умения за управление на магистрала, при

...
Кандидат-шофьорите задължително да придобият умения за управление на магистрала, при
Коментари Харесай

Кандидат-шофьорите да се учат да карат по магистрала, в мъгла и засилен трафик, предлагат експерти

Кандидат-шофьорите наложително да придобият умения за ръководство на автомагистрала, при понижена видимост и в засилен трафик, предлага работна група към Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " след извършена през вчерашния ден среща в Министерството на образованието и науката.

Според групата специалисти, обединяваща представители на институциите и сектора, часовете за практическо образование на кандидат-шофьорите в категория “B ” би трябвало да бъдат обвързани с съответни групи умения. Сега те са вписани в методиката, само че без ясни правила по какъв начин да се организират, по тази причина нерядко се пропущат.

Предложението е курсистите да карат най-малко 6 часа " извънградско ", от които най-малко 3 часа по автомагистрала или скоростен път или път с натоварен трафик. Подобно условие се залага за първи път – до момента ръководството на автомагистрала или скоростен път въобще не е било включено в условията за осъществяване на шофьорските курсове и се е провело единствено при самодейност на инструкторите. 

Поне 10 часа от шофьорския курс да са за шофиране в обитаемо място с натоварено придвижване, най-малко 2 часа да са за нощно каране и шофиране при понижена видимост, планува още предлагането.

Учебната документи ще влезе в действие дружно с нов механизъм на надзор от страната на ИА „ Автомобилна администрация “, с цел да се подсигурява, че тези минимални часове по обособените съставни елементи ще бъдат спазвани, оповестяват от организацията.

За да се покрият дейно всички тези съставни елементи на образованието, минималните наложителни часове за практическо образование се предлага да бъдат увеличени на 42 часа. Паралелно се предлага да се понижи броят на наложителните часове по теоретична подготовка (от 40 на 26 часа), като сходен метод би следвало да не докара и до значителен растеж на цените за крайния консуматор, означават създателите на плана. 

Анализът на пътно-транспортните катастрофи през 2018 година демонстрира, че смъртността измежду водачите сред 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали водачи, а наклонността е за повишаване на отрицателната статистика измежду тази възрастова група. Именно в посока предварителна защита и повишени условия към съставените елементи на образованието са направените оферти, а болшинството от членовете на работната група са ги подкрепили. Основните разисквания са били по въпроса с какъв брой тъкмо часове да бъде увеличена практиката. Част от тях са предложили нарастване с над 45% и постигане до 45 часа. Мнението на друга част от специалистите е било за повишаване с 5 часа, допълват от организацията. Надделял е методът за по-умереното им нарастване и обвързване на часовете с съответни групи умения, с цел да има надзор над провеждането на курсовете, а растежът на часовете да докара и до по-добра подготовка на младите водачи.

Друг от необятно дискутираните въпроси в хода на обсъжданията е бил дали да се сътвори опция част от образованието да се организира на симулатор. Държавна организация “Безопасност на придвижването по пътищата ” и част от работната група са подкрепили концепцията да се допусне опция до 4 часа от наложителните часове по кормуване да могат да се организират и на симулатор. Предложението обаче не е признато от болшинство от участниците в полемиките. Както и до момента, центровете по автообучение ще могат да организират сходни практични занятия на симулатор, само че те няма да се вземат поради при отчитане на наложителния брой часове по процедура.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР