Канарските острови са изправени пред най-голямата миграционна криза от 2006

...
Канарските острови са изправени пред най-голямата миграционна криза от 2006
Коментари Харесай

Мигрантска криза на Канарските острови

Канарските острови са изправени пред най-голямата миграционна рецесия от 2006 година насам. Само за три дни през последния уикенд - от събота до понеделник, до крайбрежията на архипелага с лодки са се добрали над 2 500 души. Мигрантският напън продължи и през идващите дни. Импровизирания пристанищен лагер Аргуинегин в Гран Канария е препълнен.

От 14 години не са дошли по 1 000 мигранти дневно както в този момент, споделя Тема Сантана от Комисията за бежанците, като прецизира, че това се дължи на рецесията с ковид в околните африкански страни.

Според данни на Министерството на вътрешните работи сред януари и ноември 11 409 души са дебаркирали на Канарските острови, което е с 665% повече от предходната година, когато 1 493-ма мигранти са пристигнали по море.

Приемните центрове са претъпкани, а обстановката в допълнение се усложнява и от санитарните протоколи, които се ползват за всички мигранти, с цел да се избегнат коронавирусните инфекции.

Хората, които са пътували с разнообразни лодки, не трябва да имат контакт, а на процедура е мъчно да се разделят, тъй като над 2 хиляди души чакат да бъдат пренасочени към други филантропични центрове или да бъдат върнати в страните си на генезис.

Когато лагерът Аргуинегин беше основан на 20 август, трябваше краткотрайно да приюти към 400 души, до момента в който полицията обработи документите им, а здравните служащи им създадат проби за ковид.

Сега той е кей на хиляди, а управляващите на Канарските острови и филантропичните организации приканват държавното управление на Педро Санчес за помощ.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР