Канарските острови потвърдиха първия случай на маймунска шарка извън Мадрид.

...
Канарските острови потвърдиха първия случай на маймунска шарка извън Мадрид.
Коментари Харесай

Поне 36 заразени с маймунска шарка в Испания

Канарските острови потвърдиха първия случай на маймунска шарка отвън Мадрид. С него в Испания към този момент има общо 36 болни. Страната е втората в Европа по брой установени случаи след Англия, в която са 56, а трета е Португалия с 23. По данни на Световната здравна организация в Европа до в този момент са открити 130 болни, само че все пак не може да се приказва за зараза.

Пациентът от Гран Канария се лекува в къщи, заяви Министерството на здравеопазването и посочи, че още четирима души на острова се изследват в детайли. Търси се и връзка сред огнищата на болест на Канарските острови и Мадрид. Осем други самостоятелни района също проучват пробите от първите си хипотетични случаи.

Здравното министерство разгласява протокол, в който приканва за изолираност и потребление на маска от пациентите за ограничение на разпространяването. Проследяват се и контактите на инфектираните и макар че първите случаи бяха най-вече измежду хомосексуални мъже, няма доказателства, че заболяването се предава и по сексуален път. Обикновено болестта настава при директен контакт, по въздушно-капков път или посредством нечисти предмети.

Инкубационният интервал варира от 5 до 13 дни, само че може да доближи и до 21. Симптомите са тресчица, главоболие и болки в тялото, отичане на възлите и обриви по ръцете и лицето, сходни на варицела.

Общо 13 европейски страни са докладвали за съществуването на инфектирани, което съгласно здравните управляващи значи, че това е най-голямото огнище на маймунска шарка, следено в миналото в Европа, защото болестта е типична за Централна и Западна Африка.

На територията на Канада, Австралия, Съединени американски щати и Израел също има доказани случаи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР