Канада и Турция постигнаха споразумение за рестартиране на канадския износ

...
Канада и Турция постигнаха споразумение за рестартиране на канадския износ
Коментари Харесай

Канада възобновява военните доставки за Турция

Канада и Турция реализираха съглашение за рестартиране на канадския експорт на части за дронове в подмяна на повече бистрота за това къде се употребяват и то ще влезе в действие, откакто Анкара приключи утвърждението на кандидатурата на Швеция за НАТО, са съобщили източници на Ройтерс.

След 20 месеца закъснение, тази седмица, в това число парламентарно гласоподаване и автограф от президента , оставяйки Унгария като единствения съдружник, който към момента не го е утвърдил.

Очаква се Турция да изпрати окончателните документи във Вашингтон по-късно в петък, което ще отвори пътя на Канада неотложно да отстрани контрола върху износа, който одобри през 2020 година, са съобщили източници, поискали анонимност.

след месеци диалози, сподели човек, осведомен с процеса. Втори човек, осведомен с проекта, сподели, че страните са се съгласили, че той ще влезе в действие след привършване на ратификацията.

Турското външно министерство отхвърли коментар.

Говорителят на канадското външно министерство Шарлот Маклауд сподели пред Ройтерс, че макар че контролът върху износа сега остава в действие, Отава има за цел да позволи казуса с Турция поради статута й на съдружник в НАТО.

" Канада и Турция не престават да вземат участие в прям продан на нашите двустранни, стопански и търговски връзки ", сподели тя.

Дългият развой на кандидатстване на Швеция разочарова някои членове на НАТО поради това, което те сметнаха за пазарлъци от страна на Турция, което докара до отстъпки от Стокхолм и други съдружници във връзка с износа на оръжия и ограниченията за битка с тероризма.

В Съединени американски щати обявиха, че утвърждението от Турция на участието на Швеция в НАТО

, откакто заключи, че нейното оптично съоръжение, прикрепено към създадени в Турция дронове, е било употребявано от Азербайджан, до момента в който се бие с етническите арменски сили в Нагорни Карабах , анклав, който.

Отава спря договарянията за повдигането на ембаргото през 2022 година, когато Анкара повдигна възражения против кандидатурите на Финландия и Швеция за участие в НАТО. Но тя възобнови договарянията след срещата на водачите на НАТО през юли предходната година, заяви Ройтерс тогава.

Съгласно съглашението Анкара ще даде на Отава информация за крайните консуматори на създадено в Канада съоръжение, изключително в случай че се реекспортира за страни отвън НАТО, споделиха източниците.

" Процесът на известяван ", общоприет за интернационалната търговия с оръжие, обгръща датчици Wescam, употребявани в турските дронове Bayraktar TB2 и други артикули с двойна приложимост и експорт, обвързван с оръжие.

Първият източник сподели, че договорката усъвършенства прозрачността и връзката сред страните и има за цел да избегне различия, както през 2021 година, когато Канада сподели, че потреблението на оборудването от Азербайджан нарушава уверенията на Турция за крайния консуматор.

Анкара неведнъж е подлагала на критика контрола върху износа като опровержителен на духа на НАТО. В предишното тя също беше изправена пред комерсиално ембарго от Франция, Германия и Швеция поради напрежението в Източното Средиземноморие и интервенциите й в Северна Сирия.

Въпреки че Анкара прикани Канада да отстрани рестриктивните мерки, тя също по този начин сподели, че скоро ще може сама да създава частите за дронове, които внася, в това число оптично съоръжение. Няколко страни, в това число Украйна, Етиопия и Пакистан, закупиха турски дронове след триумфите им на бойното поле.

Във вторник външното министерство на Турция заяви, че е посрещнало заместник-министъра на външните работи на Канада Синди Терморшуйзен за диалози по " районни и интернационалните въпроси ", без да дава детайлности.

В петък президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели, че ратификацията на Швеция от Турция е приветствана от " Канада, Швеция и всички западни страни " и се преглежда като източник на мощ в границите на Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО).

Съгласно разпоредбите на НАТО Турция би трябвало да подава окончателния документ - инструмента за ратификация - в архивите на Държавния департамент на Съединени американски щати, с цел да приключи ратификацията си от Швеция.

Канада беше първата страна от НАТО, която ратифицира кандидатурата за участие на Швеция през 2022 година след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна.
 Унгарският парламент не бърза да утвърди участието на Швеция в НАТО
Унгарският парламент не бърза да утвърди участието на Швеция в НАТО

" Няма особена неотложност "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР