Канада и Германия обявиха създаването на съюз за водорода, който

...
Канада и Германия обявиха създаването на съюз за водорода, който
Коментари Харесай

Канада и Германия обявиха създаването на съюз за водорода

Канада и Германия оповестиха основаването на " съюз за водорода ", който да проправи пътя към " трансатлантическа верига за доставки ", в миг, когато Европа се стреми да понижи зависимостта си от съветските изкопаеми горива, съобщи Франс прес.

" Това е избор на доверие към Канада като водач в региона на чистата сила ", съобщи канадският министър-председател Джъстин Трюдо на конференция с немския канцлер Олаф Шолц.  " Светът не може да продължава да разчита на властнически страни като Русия да инструментализират енергийната политика ", съобщи Трюдо, визирайки енергийния шантаж, в който Европа упреква Москва.

" Трябва да приказваме за краткосрочните ограничавания и втечнения природен газ, само че в дълготраен проект същинският капацитет се крие в зеления водород от атлантическите провинции ", сподели Олаф Шолц. Чрез това партньорство Отава цели да се трансформира във " значим експортьор на водород и обвързваните с него чисти технологии ", което е от необикновен интерес за Берлин, стремящ се да " внася огромни количества възобновим водород, с цел да декарбонизира своята индустрия ", както и да се освободи от съветската сила.

Първите доставки на водород са планувани за 2025 година, според взаимна декларация за планове, подписана в Стефанвил (провинция Нюфаундленд и Лабрадор) от Олаф Шолц, който е на тридневно посещаване в страната, и Джъстин Трюдо.

Именно в този град на канадското атлантическо крайбрежие американска компания желае да построи оборудване за произвеждане на водород, захранвано от парк от вятърни турбини с мощ 164 гигавата. Зеленият водород се създава посредством електролиза, т.е. обособяване на кислорода и водорода от водата благодарение на електрически ток, който самичък по себе си се получава от възобновима сила.

Германия се надява канадският полутечен газ да бъде употребен за улеснение на отхвърли й от съветския газ, съобщи още Олаф Шолц.

" Тъй като Германия се отдалечава от съветската енергетика доста бързо, Канада е нашият желан сътрудник ", сподели немският канцлер. " Засега това значи да увеличим вноса на полутечен природен газ. Надяваме се, че канадският полутечен газ ще играе значима роля в това. "

Понастоящем Канада не разполага с терминали за полутечен природен газ, макар че се построяват два на западното й крайбрежие. Страната е в развой на увеличение на потенциала си за експорт на природен газ с до 100 000 барела нефтен еквивалент дневно до края на годината. Това се случва в миг, когато Европа се пробва да понижи своята взаимозависимост от съветските доставки.

" Канада дава своя принос за увеличение на международните енергийни доставки ", сподели Трюдо и добави, че задачата е страната да се трансформира в основен снабдител на чиста сила като водорода.

Вчера Трюдо остави отворена вратата за нови планове за полутечен природен газ от канадското атлантическо крайбрежие, само че акцентира икономическите компликации за реализирането на такива планове, което ще отнеме години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР