Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитена

...
Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитена
Коментари Харесай

Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в защитената зона Камчия

Къмпингуващи с каравани и палатки са се самонастанили в предпазена зона “Камчия ” сред селата Ново Оряхово и Шкорпиловци на метри от дюните и морето. Затова алармираха фенове на Българска национална телевизия. Нарушителите даже са почнали да построяват навеси и други уреди върху територията, която е под закрилата на закона. Имотите в предпазената зона са частни и са благосъстоятелност на две компании със седалище в София. Те са придобили апетитните парцели до морето през 2007 година посредством заменки.

Татяна Прокопова живее в село Ново Оряхово и обича да се разхожда със фамилията си в този регион край морето. Преди няколко дни забелязала самонастанилите се къмпингари, които изграждали навеси от дърво и други уреди в предпазената зона:

" Предполагам, че си търсят място, където няма да платят и където няма да ги глобят, и където и те желаят да си изкарат добре, само че ние също, които се разхождаме и идваме на плаж, също желаеме да си изкараме добре. "

За да си основат оптимален комфорт през летния сезон, къмпингуващите са превозили разнообразни материали в предпазената зона и са издълбали дупки, евентуално за уреди, които имат намерение да изградят.

Ерджан Себайтин, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: " Което не е строителство в солиден тип, само че нямат право там да се слагат... и поставаеми обекти. Понеже самата зона се нарушава. Отъпкват се, унищожават се растителни типове, които са надлежно върху облесените дюни. "

Милен Илиев, основен специалист в Областна администрация - Варна: " Забелязваме построяването на навеси, разполагането на маси, столове. Общо взето подготовка за летния сезон на къмпингуващите. "

Някои от нарушителите са много изобретателни, като са построили ето тази външна тоалетна от дървени палети. При инспекция на място не открихме притежателите на караваните. Имотите са благосъстоятелност на две компании, с които не успяхме да се свържем на оповестените телефони. В тази предпазена зона никой, даже и притежателят няма право да слага преместваеми обекти, според заповед на министъра на околната среда и водите.

Ерджан Себайтин, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: " Ние сме подхванали всички нужни дейности, които са ни дадени съгласно нашето законодателство и нашите пълномощия по премахването на тези краткотрайни поставаеми обекти. "

Местните пък допускат, че нарушителите са изгонени от курорта Шкорпиловци, където преди този момент са къмпингували от години.

Татяна Прокопова: " Би трябвало на нерегламентирани места хората да не идват да къмпингуват, тъй като това сега, което виждаме, не е от хора фенове на природата, тъй като те биха имали почит към тая природа, а ние виждаме тук едно заличаване на природата. "



През лятото община в Долни чифлик дава спомагателни контейнери за боклуци в регионите, където има къмпингуващи, а това води до огромни финансови загуби.

Илка Тенева, зам.-кмет на община Долни чифлик: " Средногодишно за един сезон може би извозваме към 95 тона боклуци, извозват се за преправяне в Езерово и това е едно много съществено перо във финансовия бюджет на общината, коства ни към 18 000 лв. на сезон и се заплаща от такса “Битови боклуци ” от жителите на общината. "

Затова от общината в Долни чифлик чакат с неспокойствие да влезе в действие нова разпоредба за къмпингуване.

Илка Тенева, зам.-кмет на община Долни чифлик: " Това ще ни помогне да уредим по този начин нещата през тази разпоредба, с цел да няма такива загуби за общината. "

Къмпингуващите са палили и огън, което крие риск от пожар в боровата гора.

Татяна Прокопова: " Има горски пояс, който е горист тук преди 60 или 70 години и една съчка кибрит може да изгори труда на ония хора и живота на 70-80 годишни дървета за част от секундата, тъй като доста бързо горят игличките. "

Някои от караваните пък са паркирани върху зони с блатни кокичета.

Татяна Прокопова: Първо терзанията ни са, че това в действителност е място предпазено за ареала с блатните кокичета. Всички знаем, че от тях се прави едно лекарство, което е за битка с детския паралич - Нивалин.

Караваните в предпазената зона са със свалени номера.

Ерджан Себайтин, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна: " Само на една намерихме такива номера и се обърнахме незабавно към полицията с оглед определяне на това чия благосъстоятелност е тази каравана, с цел да може незабавно да се подхващат дейности по премахването ѝ. "

От екоинспекцията във Варна са уведомили за нарушаванията Районната прокуратура във Варна и полицията. Очаква се виновните институции да подхващат ограничения по отношение на нарушителите и да ги накарат да махнат караваните си от предпазената зона, с цел да бъде спряно унищожаването на природата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР