Кампанията стартира днес, а целта ѝ е превенция на пътните

...
Кампанията стартира днес, а целта ѝ е превенция на пътните
Коментари Харесай

„С бистър ум зад волана“: Тестват за алкохол и наркотици и по бензиностанции

Кампанията започва през днешния ден, а задачата ѝ е предварителна защита на пътните катастрофи, провокирани от пияни и дрогирани водачи. Съвместната самодейност е на Българската петролна и газова асоциация в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " и с медийната поддръжка на Българска телеграфна агенция. 

В Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция детайлности показаха основният правист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев, Милен Марков от Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", изпълнителният шеф на БПГА Андрей Делчев, специалист " Връзки с обществеността " БПГА Цвета Динкова, ръководителят на асоциацията Живодар Терзиев, началникът на отдел " Пътна полиция " към ГДНП комисар Димитър Мичев и контрольор Мария Ботева от отдел " Пътна полиция " към основната дирекция " Национална полиция ".

" Правим стъпка към ударение на проблемите, свързани с алкохол и опиати, при придвижване с моторни транспортни средства. Кампанията ще бъде извършена по бензиностанциите, членове на " Българската петролна и газова асоциация ". Ще има осведомителна и практическа част. В огромна част от бензиностанциите, които се включват в акцията, са сложени средства за инспекция на равнището на алкохол. Ще има опция за даване на еднократни тестери на водачите ", изясни ръководителят на БПГА Живодар Терзиев. 

В бензиностанциите, които се включват в акцията, са сложени средства за инспекция на равнището на алкохол.
Снимка: БТА

В обектите, където има стационарни апарати за тестване на равнището на алкохол, ще бъдат конфигурирани компютри с връзки към уеб страницата на Министерство на вътрешните работи за инспекция на постъпили нарушавания към водачите или съответно МПС, уточни Терзиев и добави, че ще има опция да се подават сигнали за извършители на пътя.

" Част от обектите ни са дали опция на представители на Министерство на вътрешните работи да правят широколентови инспекции, свързани с равнището на сигурност на колите, положението на водачите, както и дали към лидера, или моторното транспортно средство има издадено нарушаване и тяхното връчване ", разяснява ръководителят на БПГА, представен от Българска телеграфна агенция, която е медиен сътрудник на акцията. 

Проверките ще стартират в четвъртък на бензиностанции в регионални центрове и по автомагистрали, сподели Андрей Делчев, изпълнителен шеф на БПГА. " Целим се това да не бъде еднократно деяние и ще продължим най-малко до края на годината ", добави той. 

В рамките на тази акция " Пътна полиция " ще партнира, когато уредникът съобщи желанието си, само че това не значи, че в това време " Пътна полиция " няма да работи. Проверките и контролът ще не престават да бъдат реализирани, сподели контрольор Мария Ботева от отдел " Пътна полиция " - Главна дирекция " Национална полиция ". Комисар Димитър Мичев, шеф на отдел " Пътна полиция ", уточни, че за първите три месеца на 2023 година са открити над 2400 случая на ръководство на МПС след приложимост на алкохол и над 1200 - след приложимост на наркотични субстанции.

Председателят на БПГА Живодар Терзиев
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР