Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! продължава да разширява своя

...
Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! продължава да разширява своя
Коментари Харесай

Над 32 000 кг отпадъци събра кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”

Кампанията “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! ” продължава да уголемява своя обсег и през 2023-та година. Това разгласи Ласка Ненова отBG Бъди деен,сдружението работещоза създаване на интензивно и отговорно гражданско общество.

Кампанията е пореднатаинициатива на сдружението, целяща да промени продължително културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Партньори в дейностите са цивилен организации, институции, администрации и доброволни сформирования.

През 2022-ра година, “Искам да съм полезен…Рециклирай ме! ” събра над 32 000 кг стъкло, метал, пластмаса и хартия. Близо 21 тона са пластмасовите боклуци, събрани от разнообразни акции в обитаеми места от цялата страна - почиствания с присъединяване на общности; просветителни начинания за поощряване разделното събиране; събития #БезОтпадъци и други. От тях - 11 300 кг са разделно събраните пластмасови бутилки до 3 литра, като количеството идва от добре познатите на всички към този момент огромни жълти бутилки, носещи името Шишеяд. Това демонстрират регистрираните от BG Бъди деен резултати, като данните дават още информация обвързвана с брой включили се градове - 27 града, и брой осиновени Шишеяди - 57. До в този момент, от своето начало през 2019-та, акцията е събрала над 80 000 кг разделно събрани пластмаса, стъкло и хартия. Според координаторите, разделното събиране и преработване на отпадъците са едни от първите стъпки, които би трябвало да вършим дружно, като общество, с цел да реализираме смяна в заобикалящата ни среда. Именно поради това, сдружението работи за повишение равнищата на преработване, а едно от наложителните неща с цел да се случи това е да има задоволително съдове добра инфраструктура която да улесни жителите. “BG Бъди деен ” насочва своето обръщение в две направления: ангажиране локалните управляващи в редица акции, посредством което насочва зов към тях за основаване на по-адекватни условия и ангажиране на жителите в редица просветителни и активизационни акции, целящи осъзнаване на споделената отговорност към средата. Арт инсталацията Шишеяд играе ролята на дипломат на връзката на сдружението и насочна точка за реализиране на разговор сред всички заинтригувани страни.

“Сдружението ни е насочило напъните си в посока възстановяване на равнищата за разделно събиране. Наше изследване демонстрира, че в регионите, в които има добра инфраструктура, предоставяща опция за разделно изхвърляне на боклуци, процентът на тези, които изхвърлят разделно постоянно е съвсем четири пъти по-голям от процентът в регионите, в които няма условия за това ”, съобщи Ласка Ненова и добави:

" Тук идва ролята и на Шишеяда - с него желаеме да създадем две неща - да покажем на общинските структури, че хората са подготвени за това, стига да имат нужната инфраструктура и второ - да ангажираме тези жители, които още нямат подбудени настройки за това, като посредством забавен и занимателен метод им отправим непосредствено обръщение и да ги подтикваме да изхвърлят разделно ”.

През 2023-та, уредниците ще продължат да работят за превъзпитание и информиране на популацията за негативите от отпадъчните дейности. Сред плануваните действия за годината, в програмата на сдружението са разнообразни акции, с които да предизвикат общата аудитория и участници по събития, с цел да се замислят те повече по тематиката с отпадъците, които остават след себе си; Съвместни действия, в съдействие с локалните общини и локалните компании за ръководство на отпадъците, насочени към битката с нерегламентираните сметища; Активизационни и демонстрационни почистващи събития с присъединяване на граждани; Образователни начинания за повишение равнищата на разделно събиране и преработване в учебните заведения.

Като част от плануваните, организацията ще сложи още 20 инсталации/ Шишеяда е разнообразни точки в страната, като на особено основаната страницата на акцията е оповестена отворена покана за Общини.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР