Кампания за безплатно изследване за хепатити B и С ще

...
Кампания за безплатно изследване за хепатити B и С ще
Коментари Харесай

МЗ: Безплатни прегледи за хепатит B и С ще има от 24 до 28 юли

Кампания за гратис проучване за хепатити B и С ще има в интервала  24-28 юли. Прегледите са анонимни и от тях може да се възползва всеки искащ. Инициативата е на съдружие " ХепАктив ", Световната здравна организация (СЗО) и Министерството на здравеопазването (МЗ).

Кампанията е във връзка Световния ден за битка с хепатита, който означаваме на 28 юли, оповестяват от Министерство на здравеопазването.

Тазгодишното мото на Световния ден за битка с хепатита е „ Не чакай. Изследвай се в този момент за хепатит В и С, с цел да защитиш себе си и своите близки ". Отново се слага акцент върху неотложността на дейностите и напъните, нужни за унищожаване на хепатита като опасност за публичното здраве до 2030 година, оповестяват още от Министерство на здравеопазването. 

Съществуват пет съществени варианта на вируса на хепатит А, B, С, D и Е, като световните старания са ориентирани към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D, показват от Министерство на здравеопазването. В тази връзка СЗО осведоми, че по света 1,1 милиона смъртни случая са породени от инфекции от хепатит B и С. Диагностицирани са към 10% от лицата, които имат хронично протичаща зараза с хепатит B, а децата, които имат достъп до ваксина против хепатит B при раждане, съставляват едвам 42%.

В осъществяване на Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити за интервала 2021-2025 година Министерство на здравеопазването обезпечава консумативи за диагностика на вирусни хепатити за потребностите на лабораторната мрежа в страната. Сред главните цели са понижаване на заболеваемостта с 45% и смъртността с 30% от хронични вирусни хепатити до 2025 година, постигане и задържане на 95% обсег с трети банкет на ваксина против хепатит B при деца, постигане на равнища за диагностика и лекуване на хепатит В и С, както следва - над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани и не на последно място, цели се понижаване на разпространяването на вирусни хепатити А, D и Е, осведомят още от министерството. 

За реализиране на задачите Министерство на здравеопазването промени Наредба №8 от 3 ноември 2016 година за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този метод обезпечи необятен достъп до проучване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до проучване за вируса на хепатит С по време на бременност, за предварителна защита на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете, напомнят също от ведомството.

Списък на пунктове за гратис непринудено тестване и взимане на кръвна проба в границите на работното време в интервала 24-28 юли 2023 година:

Отдел Вирусология, Национален център по заразни и паразитни болести; бул. „ Ген. Н. Столетов “ 44А, гр. София – приемен кабинет:
РЗИ Благоевград, гр. Благоевград, ул. „ Братя Миладинови “ №2;
РЗИ Бургас, гр. Бургас, ул. „ Александровска “ № 120; ет.1;
РЗИ Варна, гр. Варна, ул. „ Брегалница “, №3, ет.5, ст.501;
РЗИ Велико Търново, гр. Велико Търново, ул. „ Никола Габровски “ №23 стая 504;
РЗИ Враца, гр. Враца, ул. „ Черни Дрин “ № 2;
РЗИ Габрово, гр. Габрово, ул. „ Райчо Каролев ” 2;
РЗИ Добрич, гр. Добрич, ул. „ Кирил и Методий “ № 57;
РЗИ Кърджали, гр. Кърджали, ул. „ Ген. Вл. Стойчев ” 2;
РЗИ Кюстендил, гр. Кюстендил, кв. Румяна Войвода, ул. ”Тинтява ”;
РЗИ Ловеч, гр. Ловеч, ул. „ Съйко Съев ” 25;
РЗИ Монтана, гр. Монтана, пл. „ Жеравица “ 3;
РЗИ Пазарджик, гр. Пазарджик, ул. „ Болнична ” 17;
РЗИ Перник, гр. Перник, ул. „ Миньор ” 15;
РЗИ Плевен, гр. Плевен, ул. „ Княз Александър Батенберг І “ №7;
РЗИ Пловдив, гр. Пловдив, ул. „ Перущица ” №1 Южно крило, ет. І;
РЗИ Разград, гр. Разград, ул. „ Кирил и Методий “ 8;
РЗИ Русе, гр. Русе, бул. „ Придунавски ” № 68;
РЗИ Сливен, гр. Сливен, ул. „ П. Яворов ” 1;
РЗИ Смолян, гр. Смолян, бул. „ България “ 26;
Столична РЗИ, гр. София, ул. „ Враня “ 20, ет. 5, ст. 520;
РЗИ – София област, гр. София, ул. „ Н. Рилски ” 64;
РЗИ Стара Загора, гр. Стара Загора, ул. „ Стефан Караджа “ № 10, ет. І, стая 116;
РЗИ Търговище, гр. Търговище ул. „ Трети март ” 61;
РЗИ Хасково, гр. Хасково, пл. „ Общински ” № 2;
РЗИ Шумен, гр. Шумен, ул. „ Освобождение ” 1;
РЗИ Ямбол, гр. Ямбол, бул. „ Д. Благоев ” 71;
Клинична лаборатория на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, гр. София, бул. „ Aкад. Иван Евстратиев Гешов “ 15 (само за 28 юли 2023 година от 10 – 12 часа).

От Министерство на здравеопазването показват, че има и вайбър канал " Веднъж в живота ", отдаден на ранната диагностика.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР