Камерата HiRISE на борда на космическия апарат Марс Риконъсънс Орбитър“

...
Камерата HiRISE на борда на космическия апарат Марс Риконъсънс Орбитър“
Коментари Харесай

Вижте този „дракон“ в каньоните на Марс

Камерата HiRISE на борда на галактическия уред „ Марс Риконъсънс Орбитър “ на NASA към този момент потвърди, че Червената планета е същински нърд. На повърхността ѝ могат да бъдат видени както логото на „ Стар Трек “ (на дъното на великански кратер), по този начин и знака на дома Старк от „ Игра на Тронове “, формиран по време на прахови лавини.

Източник: NASA/JPL/UArizona

Източник: NASA/JPL/UArizona

Новото попълнение към този лист е самобитен „ змей “, който откриваме във Валес Маринерис (Valles Marineris) - гигантска система от каньони, най-голямата в Слънчевата система.

HiRISE е най-мощната камера на околомарсианска орбита. Тя прави фотоси на повърхността на Червената планета от 2006 година. Благодарение на нея учените са пресметнали, че за една година на Марс падат по към 200 метеорита и елементи от планети. Камерата към този момент е покрила над 2,4 % от марсианската повърхнина. Един съответен регион, който е сниман неведнъж, е Melas Chasma – най-широкият сегмент от Валес Маринерис.

От фотография, направена на 258 км над югоизточната част на Melas Chasma през 2007-а, част от марсианските скали наподобяват по този начин, като че ли са образували „ змей “. На фотографията светлокафявият под на каньона е цялостен с необикновени депозитни парчета, които варират по размери (от 100 до 500 метра диаметър). Морфологията им също се разграничава малко или доста. Повечето от тях наподобяват обли, други обаче са с остри ръбове и могат да бъдат много издължени. Според Кейти Вейц от Университета на Аризона това евентуално е доказателство за еластична дисторция.

Тук, вместо да се разцепят, скалите са се оформили по характерен метод (например вследствие от вятъра или поради тектоничните разриви).

Можете ли да видите „ дракона “ в истинската фотография на Melas Chasma?

Източник: NASA/JPL/UArizona

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР