Каменни улици от античната епоха и сребърни апликации за предмети

...
Каменни улици от античната епоха и сребърни апликации за предмети
Коментари Харесай

Каменни улици от антична епоха разкриха при разкопки в центъра на Варна

Каменни улици от античната ера и сребърни приложения за предмети с човешки изображения са разкрили варненските археолози при разкопки на ул. „ Сан Стефано “ 27 във Варна. Това разкри ръководителят на изследването д – р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Разкопките са осъществени през предходната година на терен, готвен за градеж на жилищна постройка. Преди няколко години е проучван прилежащият имот.

На мястото има остатъци от най – разнообразни столетия. Най – ранните са от елинистичната.

Най – забавната находка са две антични улици с каменна настилка, които се пресичат. Около тях има остатъци от здания. Улиците са покрити с каменни плочи, под които минават канали за отпадните води. Всичко това е доказателство, че през античната ера Одесос е бил един добре цивилизован град с улична мрежа, сподели археологът.

Последният ремонт на улиците е бил при започване на 6 век. След това е имало огромен прелом довел до съществени опустошения и пожар. Има сведения, че сходно злополучие е имало в средата на шести век към Калиакра, което е провокирало огромна вълна, блъснала морския бряг.

До една от улиците е открита смачкана топка железни приложения с човешки изображения от сребро с позлата. Състоянието им е неприятно, само че се работи по реставрацията им.

Д – р Тенекеджиев разкри, че при изследването на раннохристиянската базилика в горите на село Звездица през 2023 е разкрито олтарното пространство с крипта под олтарната маса, кръщелен басейн, както и дребен параклис като допълнение към главния олтар на храма.

През предходната година на забавни находки се е натъкнал и екипът на д -р Владимир Славчев, работил по разкопките на Некропола. Проучени са нови 11 гроба. За първи път са открити ритуални площадки от по – късно време. Повечето от погребенията са на лица от мъжки пол. Открити са няколко златни халки и монета. Особено внимание притегля огърлица с висулка от мидена черупка. На такова бижу археолозите попадат за първи път.

При разкопките на халколитното населено място край Суворово през предходната година екипът на д -р Славчев се натъква на най – огромната групова находка у нас на кремъчни пластини. Открити са общо 61. Вероятно са били в торбичка и заровени до крепостната стена може би като подарък.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР