Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия. Това

...
Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия. Това
Коментари Харесай

Камелия Нейкова е новият председател на Централната избирателна комисия

Камелия Нейкова е новият ръководител на Централната изборна комисия. Това стана ясно след извършените съвещания за избор на ръководител на ЦИК, които се организираха в постройката на президентството на " Дондуков " 2.

Кандидатурата беше издигната от " ИТН ", откакто през вчерашния ден от ГЕРБ-СДС отдръпнаха кандидатурата на Красимир Ципов. Това наложи провеждането на повторни съвещания за избор на управлението на Централната изборна комисия при президента Румен Радев.

Ето повече от консултациите:

" ИТН " предлага кандидатурата на Камелия Нейкова за ръководител на ЦИК ", съобщи Виктория Василева.

Мустафа Карадайъ добави, че Движение за права и свободи, няма никакъв проблем да поддържа Камелия Нейкова.

" Аз бих си разрешила, измежду " ИТН " има едно честно име, това е Камелия Нейкова, тя е добър избор ", съобщи Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Нека всички си кажат мнението за сходна кандидатура ", прикани Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

" Българска социалистическа партия за България " би подкрепила тази кандидатура, означиха от Българска социалистическа партия.

Христо Иванов разяснява, че ГЕРБ би трябвало да има заместник-председател в лицето на Димитър Димитров, " Демократична България " ще поддържа кандидатура на Камелия Нейкова.

" В тази обстановка чоп няма да теглим, съставът е явен, ръководител на Централната изборна комисия ще бъде Камелия Нейкова. Димитър Димитров ще бъде заместник-председател ", съобщи президентът Румен Радев.

" Надявам се вашата партия да не снеме поддръжката към Камелия Нейкова ", обърна се президентът към Тошко Йорданов от " ИТН " и помоли представителите на партиите да подпишат протокола.

" Радвам се да ви видя още веднъж. Вчера получих писмо персонално от премиера Бойко Борисов, че партията отдръпва кандидатурата на Красимир Ципов. Така би трябвало да се бори водачът на всяка една парламентарна група, за жалост вие бяхте предадени от господин Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, с цел да се избегне хаоса ", съобщи президентът Румен Радев.

" Да, Борисов я отдръпна по молба на Красимир Ципов, откакто 24 часа имаше персонални нападки към кандидатурата и личността му. Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров ", заяви ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

" ГЕРБ ни слага в лек парадокс. За Борисов демокрацията не коства и 5 пари. Логиката изисква ръководителят на ЦИК да е от парламентарната група на ГЕРБ ", добави Тошко Йорданов от " ИТН ".

Отчитаме отдръпването на Красимир Ципов като опит за саботиране на изборния развой, затруднява се всичко, което следва, отговорността е на ГЕРБ. Ние имаме решение за неиздигане на ръководител на ЦИК, означиха от " Българска социалистическа партия за България ".

" Централната изборна комисия би трябвало да извършва и да следи за закона, ние ще се съгласим за каквито и да е предложение за ръководител, само че ЦИК може да действа и без ръководител ", акцентира Мустафа Карадайъ от Движение за права и свободи.

" Демокрацията е въпрос на количество, само че и на качество. Това, че една партия е получила най-вече гласове, не понижава нейната токсичност, ГЕРБ основава безпорядък, неодобрява процесите. Надяваме се, че ще бъде различен претендент за ръководител на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама претенденти за членове на ЦИК, само че те не дават отговор на условията за ръководител, тъй като не са адвокати ", разяснява Христо Иванов от " Демократична България ".

" Оттеглянето беше направено в прорез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко допустимо за разстройване на провеждането на почтени избори. Ако се отказвате от мястото си в управлението, има си процедура по какъв метод се разпределят местата. Нарушаването на разпоредбите би трябвало да бъде глобено. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти ", съобщи Мая Манолова от " Изправи се! Мутри вън ".

" Не искам да влизам в тона на сътрудниците. Да, съгласно разпоредбите най-голямата партия имаше право да излъчи и ръководител на Народното събрание. Приемете, че ГЕРБ е предложил 4-ма членове и не държим да имаме представител на управлението ", съобщи Десислава Атанасова.

" Очевидно е, че има процедурен проблем, най-важното е управлението на партията да има доверие, през вчерашния ден това се пропука в лицето на ГЕРБ, вие би трябвало да внушавате това доверие, в противоположен случай защо доверие приказваме от страна на жителите в ЦИК. Разпределението остава същото, ГЕРБ остава с 4-ма представители. ГЕРБ би трябвало да има зам.-председател, не може да има изцяло абдикиране. Има ли партия, която да прояви отговорност и да не абдикира ", съобщи президентът Румен Радев.

" Вие желаете ние да се откажем от зам.-председателското място, тъй като не можем да имаме и ръководител и заместник-председател. Може ли ЦИК да работи без ръководител ", попита Тошко Йорданов от " ИТН ".

" Ние сме подготвени ГЕРБ да не получи представител в управлението, никого не караме да прави нещо на мощ ", отговори му Десислава Атанасова.

" Не може да има служебно държавно управление, до момента в който не решим казуса с ЦИК. Не може да вършим избори по този начин, няма време ", съобщи президентът Румен Радев.

По думите му, когато се приказва за Централната изборна комисия би трябвало да има доста по-разумно държание от страна на всички парламентарни партии.

Президентът Румен Радев свика на спомагателни съвещания парламентарно показаните партии и обединения - за лъчение на ръководител на Централната изборна комисия.

Причината е, че от обединението ГЕРБ-СДС отдръпнаха единствената номинация за поста - тази на Красимир Ципов. На консултациите, извършени на 5 май, против неговата кандидатура се оповестиха от Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР