Камбанен звън огласи японския град Хирошима на зазоряване - 77

...
Камбанен звън огласи японския град Хирошима на зазоряване - 77
Коментари Харесай

Гутериш 77 г. след Хирошима: Спрете устрема към нова ядрена надпревара

Камбанен звън огласи японския град Хирошима на зазоряване - 77 години след първата атомна бомбардировка в историята. На 6 август 1945-а Съединените щати унищожават близо 140 000 души единствено с една детонация.

В церемонията в мемориалния парк на мира тази година през днешния ден взе участие генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който прикани страните, които имат най-страшното оръжие, да пресекат стремежа към нова нуклеарна конкуренция:

„ Почти 13 000 са нуклеарните оръжия. Арсеналите се обновяват и общата нуклеарна опасност пораства поради геополитически рецесии по целия свят - от Близкия изток до Корейския полуостров до съветското навлизане в Украйна. Страните, които имат нуклеарни оръжия, не трябва да ги употребяват първи. Трябва и да подсигуряват на неядрените страни, че няма да ги заплашват с такива оръжия. Само едно решение има против нуклеарната опасност - да няма нуклеарни оръжия изобщо “. Това съобщи Българска телеграфна агенция.

Посланикът на Русия в Япония не беше поканен на възпоменателната гала. Кметът на Хирошима Казуми Мацуи загатна в речта си Владимир Путин. " С нахлуването в Украйна съветският водач, който е определен, с цел да пази живота на хората от народа си, употребява същите тези хора като принадлежности за война - за лишаване на живота и препитанието на цивилни жители на друга страна ", съобщи Мацуи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР