Камарата на строителите в България изпрати писмо до г-н Виле

...
Камарата на строителите в България изпрати писмо до г-н Виле
Коментари Харесай

КСБ изпрати писмо с искане за среща с ОЛАФ

Камарата на строителите в България изпрати писмо до господин Виле Итала, шеф на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) с искане за незабавна среща, поради разпространението на подвеждаща информация обвързвана с изразходването на европейски средства.

Пълния текст на писмото:

ДО Г-Н ВИЛЕ ИТАЛА

ДИРЕКТОР НА

ЕВРОПЕЙСКАТА СЛУЖБА ЗА БОРБА С ИЗМАМИТЕ (ОЛАФ)

УВАЖАМИ Г-Н ИТАЛА,

Обръщамe се към Вас като Камара на строителите в България, организация основана със закон, представляваща строителния отрасъл в страната, с искане за среща, с цел да представим нашата позиция, по отношение на разпространяването от избрани медии на подвеждащи, не отговарящи на истината информации, касаещи осъществяването на инфраструктурни планове, финансирани, с поддръжката на европейските фондове.

Към момента публично записаните компании в Централния професионален указател на строителя са близо 5100, в това число непознати компании, в които са заети над 250 хиляди души. От основаването си до момента КСБ и компаниите, нейни членове, постоянно са работили, спазвайки прецизно законите в Република България и европейските нормативи, като напъните ни са били ориентирани към основаване на почтена и транспарантна конкурентна среда и ясни правила в сектора. Конкурсите и публичните поръчки се организират според българското и европейското законодателство и имаме вяра, че в нашата страна съществуват задоволително институции, които работят добре и подсигуряват тяхната правда и бистрота. С оглед на наближаващите европейски избори, които през 2019г. съответстват и с локалните избори в България ставаме очевидци на неприемливи медийни офанзиви, зад които прозират политически ползи. Сайтове, наричащи себе си „ проверяващи “, а в действителност работещи на правилото на пощенската кутия, с неразбираемо и непрозрачно финансиране, популяризират обществено подправени вести (fake news) против водещи строителни компании, построили едни от най-мащабните инфраструктурни планове, огромни работодатели и данъкоплатци. Обвиненията против строителните компании за некачествено осъществяване и неяснота на публични поръчки прераснаха в обвинявания за злоупотреби с евросредства, с цел да преминат всички граници и да доближат до злокобната операция за връзка с ликвидиране на млада жена, водеща на тв предаване. Въпреки бързата работа на следствените органи, довела до разкриването на това закононарушение и задържането на причинителя отрицателният отзив в интернационален проект към страната ни бе голям.

Кулминацията в тази груба операция настъпи с внасянето на т.нар „ петиция за без значение следствие и заледяване на еврофондовете “, на уеб страницата „ Биволъ “. КСБ смята, че всички контракти по европейските стратегии са осъществени и завършили законосъобразно, и надлежно под контрола и одита на българските и европейските институции. Това не е първата петиция с оклеветяващи и не отговарящи на истината изказвания на въпросния уебсайт.

Нееднократно в това число и на проведени взаимни събития с присъединяване на представители на ОЛАФ, Камара на строителите в България е заявила желанието си за работно партньорство с ОЛАФ и желанията си да противодейства на всички опити за корист и измами с европейски средства. Още един път сме подготвени да спомагаме на ОЛАФ и да подсигуряваме правомерното потребление на поддръжката на Европейския съюз.

УВАЖАЕМИ Г-Н ИТАЛА,

Камарата на строителите в България е авторитетна организация, член на Европейската федерация на строителната промишленост (FIEC), като представител на управлението на Камарата е Вицепрезидент на организацията. Разпространяването на сходни информации уронва престижа на българския строителен отрасъл, подкопава доверието в българските и европейските институции, поврежда имиджа на нашата страна.

В тази връзка КСБ настоятелно моли за срещата с Вас. Считаме, че тя ще способства за изясняване на обективната истина. Българските институции и строителният отрасъл поставят съществени старания за модернизирането и развиването на страната ни, която с помощта на европейската взаимност се трансформира с всеки сполучливо осъществен план, става по-красива и привлекателна за бизнес, вложения и за живеене. Като български строители и европейски жители бихме желали да заявим, че не толерираме отричането и омаловажаването на достиженията и напредъка на страната ни.

Камарата на строителите в България показва своето предпочитание и подготвеност за взаимни начинания свързани с прозрачността при усвояването на европейските средства.

КАМАРА НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР