Камарата на следователите внесе в Представителството на Европейската комисия в

...
Камарата на следователите внесе в Представителството на Европейската комисия в
Коментари Харесай

Следователите с декларация пред ЕК заради натиска върху прокурори

Камарата на следователите внесе в Представителството на Европейската комисия в София декларация във връзка със зачестилия непозволен напън върху прокурори и следователи, представляващ нарушение на правилата за върховенството на правото и разделяне на управляващите.

Председателят на браншовата организация Петко Петков разяснява след внасянето на сигнала, че в " цялата си професионална кариера са работили прелестно с всички институции които се борят с престъпността и тя е общ ангажимент, а с цел да има резултат, напъните би трябвало да са общи.

Петков разяснява, че декларацията е стимулирана и от " натиска " от последните дни върху прокуратурата и напрежението сред ГДБОП и нея, само че не пожела да изясни нито за кой напън, нито по кое дело става въпрос. Не бива посредством медиите да се дават обстоятелства и условия от следствието, които ще попречат за крайния резултат. Противоборството, което се основава, не е взаимоотношение, безапелационен бе той.

Петков разяснява и импортираната декларация като искане за спор, който е належащ. Запитан дали се желае спор за спецправораздаването - Петков сподели, че " желаят да се чуе и тяхната дума ". Той даде образец с това, че в локалните региони е имало в битката с престъпността и мнението му е, че спецправосъдието е дало отговор на упованията, когато било основано и когато го вменили като подготвеност.

Бившият член на ВСС следователят Ясен Тодоров уточни, че в декларацията има три съществени акцента - прецизно съблюдаване на разделянето на управляващите в България, което е главен принцип, който не изключва взаимоотношение, второто - стриктно да се съблюдава правилото за господство на закона, тъй като с този девиз доста от сегашните парламентарни групи влезнали в парламента и не осъзнавали какво значи господство на закона. Трето - дебатът за правосъдна промяна, която включва и спецсъда, би трябвало да бъде професионален, да се включат и представители на гилдията.

По въпроса за властта за главният прокурор Тодоров счита, че е строго написано в закона, само че има конституционно запитване на някоя от ПГ дали подхожда това в законите и Конституцията. А на въпрос дали става дума за личностен спор и в случай че основният прокурор си подаде оставката ще спре ли напрежението - Ясен Тодоров сподели: Не, на същия медиен гнет ще е и постоянно ще е нападан, който и да е основен прокурор - без значение дали е Филчев, Татарчев или Гешев.

Следователите се обърнаха и към новите ръководещи - с апел да работят дружно по правосъдната промяна, а като образец дадоха закони от преди Тодор Живков и Процесуалния закон, който бил най-хубавият в Европа. Това са неща, които убягват на тези, които издигат лозунга за правосъдна промяна, а ние бихме могли да бъдем доста потребни там, разяснява Тодоров.

Според тях правилата би трябвало да съблюдават, да бъдат чути и правосъдната промяна да е законодателна. Нужно е и Европейска комисия да знае какво се случва в България. Следователите разясниха, че много европейски прокурори били учудено от това, което се цели да се случи в Спецправосъдието. Следователите не ни е боязън поради това, че имаме дебата, каквото реши законодателят - ще изпълняваме, нямаме право да решаваме какво ни харесва и какво не, сподели още Петков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР