Камарата на представителите в САЩ прекрати заседанието си без председател

...
Камарата на представителите в САЩ прекрати заседанието си без председател
Коментари Харесай

За първи път от век Камарата на представителите в САЩ остана без председател

Камарата на представителите в Съединени американски щати приключи съвещанието си без ръководител за първи път от век насам, откакто републиканецът Кевин Маккарти не съумя да събере поддръжка при нито едно от три следващи гласувания. Главната причина за това е, че 19 от неговите съпартийци не го поддържаха, а болшинството на републиканците е прекомерно малко.

Маккарти си обезпечи 203 гласа на първия тур, с 15 по-малко от нужните, с цел да хване чукчето на ръководителя. Той не усъвършенства резултатите си във втория тур, като неговите 19 съперници се събраха, с цел да поддържат Джим Джордан - републиканския конгресмен от Охайо, който публично номинира Маккарти за ръководител. В последния трети тур на гласоподаване пък още един от републиканските конгресмени - Байрън Доналдс от Флорида, също не гласоподава в поддръжка на Маккарти.

Това е извънредно рядка обстановка, като тя също по този начин стопира опцията за работа на Камарата на представителите. Институцията е конституционно задължена да избере ръководител и не може да стартира да работи без подобен. Това блокира цялата законодателна работа на Съединени американски щати, тъй като всички решения на Конгреса би трябвало да бъдат утвърдени и от долната Камара на представителите, и от горната - Сената.
Реклама Републиканци против републиканци
Проблемът в Републиканската партия е бездънен и по-сложен от нормалните разделения сред поддръжници на някогашния президент Доналд Тръмп и такива, които желаят отдалеченост от него. Кевин Маккарти в действителност има поддръжката на Тръмп, само че групата на отцепниците също е образувана от конгресмени, близки до него. Обвиненията към Маккарти са, че той не се концентрира върху " културните войни " в Съединени американски щати, както и че е част от " блатото ".

Проблемите пред републиканците наподобяват по-сериозни от предстоящото, като от ден на ден гласове желаят за ръководител да бъде определен доста по-десния Джим Джордан. Законодателите от Републиканската партия в този момент се надяват да разрешат борбата си за водачество уединено, с цел да се избегне общественото оскърбление от неуспеха при избор на водач. Маккарти и неговите съдружници към този момент са почнали договаряния с някои от 20-те дезертьори в опит да прекратят разделянето, преди Камарата да възобнови съвещанието си по обяд в сряда, написа Politico.

" Ще проведем още няколко диалога довечера, с цел да забележим какво следва ", сподели пред изданието представителят Чип Рой от Тексас, един от основните съперници на Маккарти. Той отхвърли да каже дали 20-те съперници на Маккарти ще се срещнат сами, само че сподели, че диалозите ще включват членове " от цялата конференция ".

Източници на BBC настояват, че повода за несъгласието измежду републиканците е фактът, че те виждат Маккарти като прекомерно слаб. Това усещане е било основано още при започването на договарянията на Маккарти с останалата част от партията, като съгласно източниците на английското издание това е предиздвикало водачът на Републиканската партия да наподобява " слаб ". Те също по този начин настояват, че той е бил податлив да промени разпоредбите в долната камара, с цел да може ръководителя да бъде свален от поста си по-лесно.
Реклама
Републиканците на косъм завоюваха контрола над Камарата през ноември, тъй че Маккарти имаше единствено няколко свободни гласа в кандидатурата си да стане ръководител. Това разреши на група твърдолинейни консерватори да се обединят, с цел да се опълчват на номинацията му, написа BBC.

Според републиканските наблюдаващи разривът е бил предстоящ. " Кевин Маккарти не се сприятелява с избрани сегменти от групата от известно време, той си сътвори доста врагове ", сподели републикански лобист, поискал анонимност, с цел да приказва искрено за гласуването във вторник. " Има хора, които не го харесват по политически аргументи, по персонални аргументи ", добави той пред британското издание.

Колко дълго ще продължи борбата на представителя остава въпрос, чийто отговор е неразбираем. Маккарти призна във вторник, че разногласията " може " да продължат с дни, до момента в който един от неговите съперници, представителят Ралф Норман от Калифорния, сподели, че те могат да продължат " още шест месеца ". Междувременно републиканската партия в Камарата рискува да стартира безредна борба, без към момента да има въведени правила на камарата. Тя не може даже да закълне членовете си без ръководител.
Свързани публикации Съединени американски щати: Въпроси за водачеството 3 януари 2023, 06:13 Американската стопанска система: Дъждовно, с малко слънце 22 декември 2022, 16:15 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР