Камарата на лордовете одобри даването на правомощия на британския парламент

...
Камарата на лордовете одобри даването на правомощия на британския парламент
Коментари Харесай

Нови изпитания за Тереза Мей и плановете й за Брекзит


Камарата на лордовете утвърди даването на пълномощия на английския парламент да спре възможна договорка за излизане на Англия от Европейския съюз, която може да докара до обновяване на твърда граница на остров Ирландия, съобщи Ройтерс.

Горната камара на Народното събрание утвърди с 309 на 242 гласа корекция към държавния проект за Брекзит.

Решението е следващо проваляне за държавното управление на министър-председателката Тереза Мей във връзка със законодателството, което публично ще постави завършек на участието на Англия в Европейски Съюз.

Единствената сухоземна граница на Англия след излизането й от Европейски Съюз ще бъде в Северна Ирландия. И двете страни споделят, че са решени да оставят отворена границата с Ирландия, само че към този момент не съумяват да намерят на практика метод за това.

Въпросът каква ще бъде обстановката сред Ирландия и Северна Ирландия, откакто Англия напусне Европейски Съюз, е изключително внимателен поради десетилетията принуждение в региона поради това дали той да бъде част от Англия или от Ирландия. Близо 3600 души бяха убити преди мирното съглашение от 1998 година

Има опасения, че възобновяването на граничните инспекции може още веднъж да разпали насилието.

Поправките на Камарата на лордовете към законопроекта за излизане на Англия от Европейски Съюз са подложени на критика от държавното управление и могат да бъдат анулирани в Камарата на общините, където Мей има работещо болшинство, въпреки и нежно.

Вчера обаче английската министър-председателка се изправи пред нов изблик на напрежение в личната си консервативна партия, откакто група депутати, поддръжници на Брекзита, заплашиха да отдръпват поддръжката си за нея, в случай че не се откаже от проекта си за митнически съюз с Европейски Съюз след излизането на Англия, съобщи Франс прес.

Парламентарен протест поради митническия съюз

Около 60 консервативни депутати от Групата за европейски проучвания (ERG) са изпратили на Мей отчет от 30 страници, в които се опълчват на такава опция, която съгласно тях бе понижила полето за маневриране на Обединеното кралство след Брекзита и би лишила от смисъл решението на британците да изоставен Европейски Съюз, оповестяват английски медии.

Документът бе връчен в миг, когато Тереза Мей събираше своя " боен кабинет за Брекзита ", който би трябвало да дефинира бъдещата ориентировка на договарянията с Брюксел по въпроса за митническия съюз.

Министър-председателката неведнъж декларира, че желае страната да напусне митническия съюз и общия пазар, с цел да може свободно да договаря личните си търговски партньорства, по-специално със Съединените щати и страните от Общността на нациите (бившата Британска общност).

Но защото Европейски Съюз съставлява близо половината от английската външна търговия, тя обмисля две благоприятни условия за ограничение на резултата от Брекзита. Едната се състои в чисто софтуерно запазване на естествения търговски продан.

Другата опция, която наподобява е желана от Тереза Мей, има тип на митническо съглашение посредством което Англия да ползва митническите цени на Европейски Съюз на границата си за артикули, преминаващи директно през нейната територия, които по-късно да превежда на Европейски Съюз, както и личните си мита за стоките, предопределени за страната.

Запитана по време на обичайния парламентарен надзор пред депутатите, тя не отговори тъкмо и несъмнено. " Ще напуснем митническия съюз, като се погрижим комерсиалният продан с Европейски Съюз да става по допустимо най-лесен метод. Има няколко метода за това ", съобщи Мей.

Според членовете на изследователската група изборът на митнически съюз би бил " акт на оповестяване на война ", защото следователно те биха могли да стартират протест в Народното събрание и да отдръпват поддръжката си за държавния проектозакон за излизането от Европейски Съюз, парализирайки по този метод дейностите на изпълнителната власт.

Този въпрос отразява дълбокото разделяне в Консервативната партия по въпроса за Брекзита сред поддръжниците на запазването на тесни връзки с Европейски Съюз и последователите на излизане без никакви отстъпки.

Лейбъристката съпротива се възползва от случая, с цел да съобщи, че Тереза Мей е пленник на екстремистите про-Брекзит в личната си партия, по думите на депутата Пол Блумфийлд.

Същевременно се чака в четвъртък гласоподавателите в Лондон да санкционират Консервативната партия на премиера на изборите за локални съветници. Това може да окуражи критиците на нейната тактика за Брекзит, само че надали ще докара до рухването й от власт, отбелязва Ройтерс.

Изборите са показателни за публичните настройки и анкетите демонстрират, че гласоподавателите са подготвени да произнесат сериозна присъда както за водачеството на Мей, по този начин и за 8-годишното ръководство на партията й, водеща политика на орязване на обществените разноски за подсилване на английските финанси.

Изследване на Югав, оповестено на 26 април, дава на опозиционната Лейбъристка партия отпред с Джереми Корбин 22 % преднина пред консерваторите в Лондон, което се чака да бъде най-хубавият й резултат в столицата за последните 40 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР