Камарата на лордовете на Обединеното кралство прие законодателство за насърчаване

...
Камарата на лордовете на Обединеното кралство прие законодателство за насърчаване
Коментари Харесай

Парламентът даде на английските сили за сигурност „лиценз за убийство“

Камарата на лордовете на Обединеното кралство одобри законодателство за поощряване на помиряването сред участниците в размириците в Северна Ирландия. Законопроектът провокира остри интернационалните рецензии: Ирландия заведе публично дело в интернационална инстанция, настоявайки за анулация на закона, а представителят на съветското външно министерство Мария Захарова упрекна Лондон, че желае да „ оправдава своите участници в наказателни и терористични акции “.

Става дума за етно-религиозен спор, траял близо 30 години в района и наименуван в историографията „ Смутата “. От началото на 60-те до края на 90-те години на предишния век Северна Ирландия беше сцена на борба сред католиците, показани от Ирландската републиканска войска (IRA), и протестантите, които бяха обвързани с английското държавно управление и паравоенни сили, лоялни към него.

Първите се стремяха да отделят територията от Англия, която по-късно да стане част от прилежаща Ирландия. Последните, в противен случай, се застъпваха за опазване на единството с Обединеното кралство.

Това беше пълноценна градска война с хиляди убити, в това число цивилни, и десетки хиляди ранени.

Въпросът завърши с подписването на Споразумението от Разпети петък от 1998 година, което доста разшири автономията на Северна Ирландия, само че все пак я остави в границите на Обединеното кралство.

Изглежда, че от историческа позиция спорът завърши не толкоз от дълго време и самодейността за помиряване на общия декор на възходящите спорове по света не можеше да пристигна в по-подходящ миг. Ако не беше едно „ само че “ - в този момент протестантите в работа на английското държавно управление, направили закононарушения против католици, ще могат да избягат от правораздаването вечно.

Кадрите на Лорд Тримбъл

Законопроектът ясно допуска цялостно освобождение от отговорност за английските военни, полицията и членовете на доброволческите сили, ако особено основана комисия счете това за належащо. Комисията от своя страна е изцяло следена от изпълнителната власт, която в действителност прокара законопроекта през Народното събрание.

Един дребен образец ще бъде задоволителен: един от вносителите на законопроекта, лорд Джонатан Кейн, се счита за политическо протеже на в миналото могъщия лорд Уилям Тримбъл.

Покойният Тримбъл реализира впечатляващи висоти, оглавявайки държавното управление на Северна Ирландия на върха на кариерата си. Издигането му до уважаемата позиция беше допустимо с помощта на връзки с протестантски въоръжени организации, които стояха зад нападенията против католици.

Когато беше запитан за съответни случаи на стрелби по цивилни, лорд Тримбъл отговори със забележки от рода на

Очевидно е, че комисията, формирана от фрагменти от администрацията на Trimble, надали ще търси правдивост за жертвите на държавната грубост и техните родственици.

Разбира се, сходна вест не провокира наслада в Дъблин, където постоянно симпатизираха на опитите на своите сънародници да се. Ирландските управляващи подадоха формален иск до Европейски съд по правата на човека, като настояха да не бързат с приемането на законопроекта и да вземат поради ползите на жертвите на тормоз. Британското държавно управление обаче към този момент предизвести авансово, че решението не може да бъде преразгледано.

И без това от няколко месеца в Камарата на общините тече полемика по какъв начин решенията на Европейски съд по правата на човека да спрат да се смятат за наложителни. Ирландският иск може да се трансформира в решителен мотив в дебата по този въпрос.

И справедливостта не е за всички

Спорът към тематиката е стимулиран от мащаба на насилието, което в миналото бе обхванало Северна Ирландия. Британският публицист от ирландски генезис Стив Суини счита решението на Камарата на лордовете фактически за

„ уверен е той.

Гореспоменатата Кървава неделя е един от основните сюжети на борбата.

Британски десантници стреляха по мирна проява, убивайки 13 души, в това число 6 деца. Впоследствие обаче никой не беше изправен пред съда, а един от ръководителите на изтезанието, сър Майкъл Дейвид Джаксън, по-късно се издигна до поста пълководец на английските сили в Босна и Косово, а по-късно и до шеф на Генералния щаб.

Както акцентира Суини, по време на Размириците имаше и по-брутални епизоди, когато Лондон непосредствено глобяваше физическото заличаване на цивилни, с цел да хвърли виновността върху сепаратистите.



сподели журналистът.

Още един референдум

От самото начало на връзките сред Англия и самостоятелна Ирландия връзките сред страните са усложнени от казуса със Северна Ирландия

Ирландските бунтовници съумяха да извоюват самостоятелност от Британската империя, отслабена от Първата международна война, само че в името на мира трябваше да създадат някои отстъпки. По-специално, английският крал стана формален държавен глава на Ирландия, а северната част на острова остана част от Англия заради забележителното локално протестантско население. И в случай че по-късно беше допустимо да се отървем от монархията, то обединяването на острова под ръководството на републиката не беше толкоз елементарно.

През 1973 година в района се организира референдум за обединяване с Ирландия, само че по-късно заради политически разлики той е бойкотиран от последователите на отделянето от Англия. Сега, по думите на Суини, обстановката се е трансформирала и по-голямата част от популацията на района е готово да предприеме тази стъпка.



- признава Суини.

Лошият мир

В същото време, макар растежа на сепаратистките настроения в последно време, обстановката в Северна Ирландия остава спокойна. Споразумението от Разпети петък към момента дейно реализира главната си цел за прекъсване на кръвопролитията.

Крис Емс, английски крипто предприемач и стопански коментатор от ирландски генезис, живеещ в Русия, макар че споделя недоволството на Суини от освобождението на нарушителите от отговорност, има вяра, че главното нещо в този момент е да се поддържа мир и да се предотвратят повторни конфликти.

„ “, спомня си той.

В края на краищата същата ИРА исторически се е утвърдила като незаконна въоръжена група, която не се свени от терористичните способи. И приказваме освен за интервала на Освободителната война, само че и за края на 20-ти и даже началото на 21-ви век.

Визитната картичка на „ републиканците “ беше взривяването освен на военни уреди или коли на членове на Камарата на общините, само че и на карнавални шествия по случай църковни празници.

Става дума за кървавата терористична офанзива в северноирландския град Омаг, където ИРА взриви празнично шествие единствено четири месеца след подписването на мирното съглашение, убивайки 29 души - измежду тях пет деца, в това число бебе под две години.

Емс счита, че протестантите също имат задоволително недоволства против католиците, само че и двете страни би трябвало да се въздържат от ескалиране на обстановката и почистване на сметки.

„ заключи Емс.

Превод: Европейски Съюз

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР