Камарата на архитектите в България настоява незабавно да бъдат преустановени

...
Камарата на архитектите в България настоява незабавно да бъдат преустановени
Коментари Харесай

Скандално ярко боядисан е Младежкият дом в Пазарджик, архитектите са потресени

Камарата на архитектите в България упорства неотложно да бъдат прекратени намесите, които се правят по фасадата на постройката на Младежкия дом в Пазарджик.

В пресклуба на Българска телеграфна агенция в Пазарджик арх. Владимир Милков, ръководител на КАБ, арх. Петър Мурджев, ръководител на Регионалната гилдия в Пазарджик, и проф. арх. Тодор Кръстев, архитект на Младежкия дом, показаха позицията си във връзка боядисването на постройката, което се прави сега.

Архитектите показаха, че непосредствено върху каменната обшивка се извършва оформление вид " графити " с бои в над 20 разнообразни цвята върху цялата повърхност на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата.  Те дефинираха тези дейности като " жестоко вандалство и демонстрация на професионална непросветеност ". По думите им с решението за боядисване на фасадата на културната институция Община Пазарджик демонстрира " неуважение на архитектурната стойност на постройката и авторските права върху творбата, неглижиране на мнението на жителите, експертите и на интереса на обществото ".



Камарата на архитектите в България и Регионална гилдия - Пазарджик са внесли сигнали по проблема до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно завещание, Общинския съвет на Пазарджик и Областния шеф на област Пазарджик.

От КАБ приканват Министерството на културата да предприеме дейности за даване на статут на недвижима културна полезност на постройката на Младежкия дом. Архитектурната гилдия упорства да бъде възобновен истинският тип на фасадите на емблематичното за града здание. 

Според представителите на Камарата не е ясно за какво и по какъв начин е решено да бъде направена смяна на фасадите на постройката, както и по какви критерии са определени изпълнителите. Те упорстват работата по публично значими обекти да става след провеждането на архитектурни състезания и след необятно публично разискване.

На конференцията беше посочено, че Младежки дом - Пазарджик е значима част от паметта и културното завещание на страната, емблема на българския архитектурен модернизъм от 20 век. Проектът за постройката е извоюван в народен конкурс през 1966 година от екип в състав: арх. Тодор Кръстев, арх. Антони Михайлов, арх. Иван Тарински. За оформянето на фасадите в истинския им тип са употребявани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски гладък мрамор, а стените  - с русенски варовик.

Камарата на архитектите има подготвеност да сезира и прокуратурата, в случай че позицията ѝ не бъде взета под внимание и не бъде възобновен истинският образ на фасадата на постройката на културната институция. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР