Камарата на архитектите в България излезе с позиция, че условията

...
Камарата на архитектите в България излезе с позиция, че условията
Коментари Харесай

Камарата на архитектите и Антикорупционният фонд оспорват обществената поръчка за Баня „Овча купел“

Камарата на архитектите в България излезе с позиция, че изискванията на публичната поръчка за реституция на постройката на са неприемливи, съобщи БНР.

Поръчката, оповестена от, е на финалната права.

Архитектите оспорват възлагането на реституция на постройка - монумент на културата на инженеринг, каквато е процедурата по заданието. От Камарата на архитектите упорстват за реставрацията на обекта първо да се организира независима процедура за възлагане на проектирането, а едвам откакто бъдат направени, утвърдени и съгласувани капиталовите планове, да бъде предоставено и строителството.

Процедура се афишира за четвърти път, като на това оповестяване не се ползва никакъв абстрактен план, макар съществуването на координиран подобен, посочи пред БНР арх., заместник-председател на Камарата на архитектите. Той е и архитект на идейния план за реституция на Банята в Овча купел, който е направен през 2016 година и е бил утвърден от Министерството на културата.

По думите му това значи, че спечелилилият ще може да си направи напълно нов, друг от този план, който занапред ще би трябвало да се съгласува още веднъж с Министерството на културата.

„ Подобно нещо се случи с Банята в Банкя. “

Предишните три публични поръчки са прекъснати заради несъответствия, в това число липса на утвърждение от Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН) на задание и виза за планиране и абстрактен план, както и неналичието на изясненост кои разноски са за сметка на европрограмата и кои - за сметка на общинския бюджет, а също и заради неизяснени авторски права.

Такива комплицирани здания, които са в листата на недвижимите културни полезности от локално значение, не е добре да се извършват на инженеринг, безапелационен е Константин Пеев.

При инженеринга водещ е изпълнителят, а при всеки бизнес се търси оптималната финансова полза, разясни той.

„ По този метод планът се усъвършенства в избрана посока, като наличието на концепцията много постоянно остава обратно. “

Столичният общински съвет е дал своя вот бюджет за възобновяване, акомодация и реституция на Банята в размер на към 8 милиона лв.. Част от средствата за минералната баня в Овча купел – 3 милиона лв., идват по стратегия за върхови научни достижения и би трябвало да се усвоят до края на идната година, т.е. при закъснение на процедурата могат и да бъдат изгубени.

В София допреди 15 години е имало към 12 публични бани, в този момент са останали шест, сигнализира архитектът.

„ Баня „ Мадара “ е офис на охранителна компания. Баня „ Ситняково “ стана фитнес център. Баня „ Три кладенци “ беше разрушена. Баня „ Подуяне “ зад Театър „ София “ не знам в какво състояние е. “

Според арх. Пеев сходни здания, разполагащи с минерална вода, могат да се употребяват за профилактика в опазването на здравето.

„ Тъй като по никакъв различен метод те не могат да бъдат дейно финансирани. “

Ние като възложител имаме своите причини срещу тези на Камарата на архитектите, уточни пред БНР доцент доктор Венета Ханджийска-Янкулова, шеф на Регионалния исторически музей – София, който разгласи публичната поръчка за постройката на банята в Овча купел.

Според Янкулова публичната поръчка е по този начин структурирана, че задава доста съществени условия на проектантския екип, което е гаранция за качествено планиране и осъществяване.
 КАБ упорства за преустановяване на публичната поръчка за минерална баня „ Овча купел “ КАБ упорства за преустановяване на публичната поръчка за минерална баня „ Овча купел “
Камарата на архитектите в България (КАБ) упорства за преустановяване на публичната поръчка за акомодация и реституция на минерална баня...

След среднощ ще стане ясно какъв брой са претендентите по оповестената социална поръчка.

приканва за преустановяване на публичната поръчка за акомодация на Баня „ Овча купел “ в теоретичен център заради голям брой нарушавания.

„ Призоваваме за преустановяване на настоящата, четвърта по ред социална поръчка, като незаконосъобразна и нарушаваща съществени правила на Закона за публичните поръчки, Закона за културното завещание, Закона за устройство на територията и интернационалните актове за запазване на културно завещание “, декларират от Антикорупционния фонд.

В сигнал, изпратен до Софийска община, министъра на културата, НИНКН и други виновни институции, специалистите на АКФ установяват голям брой съществени нарушавания, най-важните от които са неприемлива интервенция в режима на запазване на постройката, съществени разминавания в процеса на капиталово обмисляне и подготовка на публичните поръчки, както и основни нарушавания на Закона за публичните поръчки.

Още:

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР