Към съдебна фаза отива делото за водната криза в Перник

...
Към съдебна фаза отива делото за водната криза в Перник
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата: Нено Димов причинил щети за 1,9 млн. лв. с водната криза

Към правосъдна фаза отива делото за водната рецесия в Перник от 2019 година Бившият екоминистър в кабинета „ Борисов 3 “ Нено Димов и някогашният кмет на миньорския град Севделина Ковачева ще дават отговор за източването на бент. „ Студена “ към промишлени предприятия за сметка на 97-те хиляди поданици на общината. ВиК крахът лъсна с цялостна мощ незабавно след локалните избори, като съгласно държавното обвиняване още от април Министерство на околната среда и водите и локалните управляващи е трябвало да реагират повече от 6 месеца по-рано.

Нено Димов отива на съд за умишлена занемареност поради това, че не е упражнил пълномощията си по стопанисване и запазване на водния запас. Така от април до ноември 2019 година е имало „ прахосване на обществена държавна благосъстоятелност – над 1 млн. кубика вода. Равностойността е малко над 1,9 млн. лв. “, изясни представителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.



За разлика от него, някогашният и.д. кмет Ковачева ще бъде съдена за корупционно закононарушение, тъй като не е оповестила в точния момент режим на водата в общината, макар че е имало информация в общината за мощно занижен воден запас.

Кръстев уточни, че към 2 месеца 12 геодезисти са обследвали язовира, разпитани са били 156 очевидци, има голям брой експертизи, в това число деветорна техническа. Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова означи, че обвинителите упорстват делото да се гледа в Перник, тъй като „ обществото следва да знае “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР