Към последствията от войната върху най-уязвимите. В Киев организират групови

...
Към последствията от войната върху най-уязвимите. В Киев организират групови
Коментари Харесай

Психолози помагат на деца в Украйна да преодолеят ужаса на войната

Към следствията от войната върху най-уязвимите. В Киев провеждат групови срещи с психолози за деца, с цел да им оказват помощ да преодолеят претърпяното след една година на пълномащабна война.

На Майданa в Киев звуците от сирените са към този момент познати. В тиха уличка наоколо дребни деца се пробват да не помнят ужаса на войната.

Всяка събота организацията " Детски гласове " организира групови занимания, с цел да помогне на най-малките да преодолеят напрежението.

 
В продължение на един час сътворяваме нещо като баснословен свят. Там децата не изпитват стрес. Това е метод да се отстрани психологическият напън. 
Ирина Задик, психолог

Провеждат се и самостоятелни сесии с психолозите. 13-годишната Жана споделя, че се тормози за бъдещето си.

„ Всичко е някак размито и въобще не знам по какъв начин да възнамерявам бъдещето си. Не мога да провеждам нищо, тъй като разбирам, че във всеки един миг нещо може да падне покрай къщата ми. Защото пребивавам сред две военни бази “, споделя Жана.  

Психолозите, които работят тук, са вътрешно разселени от Източна Украйна. Самите те носят тежко задължение, както споделя Людмила, която е напуснала дома си в Луганск дружно със сина си Назар. 

 
При нас идват повече хора, в сравнение с преди няколко месеца. Повече с меланхолия. Сега го назоваваме " синдром на годишнината ", осъзнаваме, че е годишнина от нашествието, само че не виждаме светлина в тунела.
Людмила

„ Най-голямата ми фантазия е да се върна вкъщи, Украйна да бъде свободна. Мечтая да се върна вкъщи. Много ми липсва “, споделя Назар.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР