Към настоящия момент няма постъпила информация за замърсяване в българския

...
Към настоящия момент няма постъпила информация за замърсяване в българския
Коментари Харесай

МОСВ: Няма замърсяване в българския участък на Дунав след нефтения разлив

Към сегашния миг няма постъпила информация за замърсяване в българския сектор на река Дунав по отношение на разлива край Нови Сад. Това обявиха от Министерство на околната среда и водите.
Прочетете още
Министерството посочи, че обстановката се следи, в това число и посредством Системата за ранно предизвестие за спешни замърсявания на река Дунав, в която вземат участие страните от интернационалния басейн на реката. Информирани са всички способени институции за предприемане на дейности при нужда.

35 тона нефтопродукти са изтекли от транспортен съд под български байрак по главното течение на река Дунав, покрай Челарево (Сърбия), на 1287 метра надморско ниво.

Времето, изчислено от експертите, за разпространяване на замърсяването, е към 24-30 часа до навлизането в страната. Като се има поради оповестеното количество замърсител, дължината на вълната на замърсяване ще бъде на разстояние към 70-100 км в условия на невмешателство, надолу по течението от региона на произвеждане на събитието, оповестява stiripesurse.ro.

Според специалиста Георги Георгиев разлив в подобен мащаб в реката не е имало. " Имали сме дребни разливи. 35 тона да се разлее изобщо не е дребен проблем. Най-вероятно е повреда, тъй като корабният парк на България, Румъния и Украйна е доста стар. Вероятността част от това гориво да доближи до България е доста дребна. Преди разливът да стигне до България има два хидровъзела, по тази причина считам, че ще се утаи в езерото Прахово 2. Там ще бъде събрано от сръбските органи ", счита той.

По думите му и на двата бряга има замърсяване – и на румънския и на сръбския. " Това е огромен риск за водоплаващите птици, единствено човек може да ги избави. За рибите няма заплаха. Нивото на Дунав е доста високо, островите са залети. Части от разлива биха нанесли вреди, в случай че доближи до България. Имали сме случаи на замърсяване на кораби, които изхвърлят трюмни води ", изясни Георгиев.

Санкциите по сръбското законодателство, в случай че се откри предумисъл, са от 6 месеца до 8 години затвор, както и санкции за вреди на околната среда.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР