Към момента трансфузионната система успява да задоволи нуждите на лечебните

...
Към момента трансфузионната система успява да задоволи нуждите на лечебните
Коментари Харесай

COVID пандемията намали тройно кръводаряването

Към момента трансфузионната система съумява да задоволи потребностите на лечебните заведения за болнична помощ от кръв и кръвни съставки. Поддържа се и ресурс, към който се прибягва при положение на потребност. Това споделя министърът на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова в отговор на поредност въпроси по отношение на системата на кръводаряването у нас на депутата от „ Продължаваме промяната “ Стоил Стоилов.

Министърът акцентира, че по данни на СЗО нужният брой донори на 1000 души население за цялостно облекчаване на потребностите от кръв и кръвни съставки е 50, а за непосредственото облекчаване на незабавните потребности от кръв и кръвни съставки - 30-35.

„ Тенденцията в страните от Европейския съюз е прецизирането в потреблението на кръв и кръвни съставки, с слагане от ден на ден акцент върху рационалното им потребление, потреблението на други подобаващи препарати (препарати, стимулиращи хемопоезата, размер заместващи разтвори, албумин, препарати за парентерално хранене и др.) и въвеждане на щадящи (безкръвни) способи. В тази връзка горепосочените индикатори получават все по-относително значение. В допълнение все по-широко навлиза в практиката автохемотрансфузията, при която от пациент, чието здравословно положение разрешава, се взема кръв, като след това при оперативна активност се прелива взетата от него кръв, като се съблюдава избрана скица. При вероятно зародил дефицит на опция да се извърши цялото количество желана кръв/кръвен артикул, се употребяват количества от така наречен ненарушим ресурс “, споделя проф. Сербезова.

Министърът оповестява данни за последните 15 години, съгласно които междинният брой донори по време на акция е 15. През 2007 година обаче кръводарители са били 30 489 души, а през 2021 година - 10 527.

„ От данните се вижда, че без значение от броя акции, извършени през годината, броят дарили на акция (ефективността) не се трансформира. Рязкото понижаване на акциите през 2020 и 2021 г се дължи на усложнената епидемиологична конюнктура, обвързвана с COVID19 и рестриктивните мерки, свързани с нея. Данните за първото петмесечие на 2022 година, съпоставено със същия интервал на предходната година, демонстрират растеж в броя на кръводаряванията от 9,7% за страната “, споделя в коментар министър Сербезова.

По думите й методът да бъдат увеличени количествата дарени кръв и кръвни артикули е непрестанно да се насочат апели за по-голяма съпричастност, състрадание и човешка взаимност.

Министърът осведоми и че на кръводарителите се възвръщат до 5 лв. непосредствените му разноски, каквито са разноските за превоз до мястото за кръводаряване. На годишна база обаче са единични случаите на претенции в НХТЦ от кръводарители да им бъдат възобновени транспортните разноски по реда на разпоредба.

Припомняме, че парламентарната здравна комисия следва да гледа на първо четене измененията в Закона за кръвта и кръвните артикули, съгласно които страната би трябвало да стартира да заплаща за кръводаряване от идната година. С измененията се предлага тонизираща и подкрепяща храна да в размер на 15 лева, възобновяване на непосредствени разноски на кръводарителя с доказване с фактури и бележки - до 35 лева, ваучер в размер на сума към 42 лева, или 50 на 100 от дневното трудово заплащане, разноски на лечебното заведение - 15 лева, (по взимане на кръвта и промоция на кръводаряването), два дни спомагателен заплатен годишен отпуск за кръводарителя, кръводаряване при неотложност - от 120 лева до 180 лева за кръводарител.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР