Към момента изборните секции извън страната са 753. Ако получим

...
Към момента изборните секции извън страната са 753. Ако получим
Коментари Харесай

ЦИК обяви: Изборните секции извън страната са 753, възможни са грешки в преброяването

Към момента изборните секции отвън страната са 753. Ако получим позволение за всички, те ще останат толкоз. Все още се чака позволение от Федерална Република Германия. Това сподели на брифинг представителят на Централната изборна комисия Цветозар Томов.

В момента се дефинира числеността на секционните изборни комисии. Местата, които останат вакантни, ще бъдат запълнени с оферти от консулските служби, добави той.

Томов заяви, че общият брой членове на СИК в чужбина е 4115, в случай, че този брой се одобри от съответните страни. В този брой влизат 753 ръководители и 708 секретари и 708 зам.-председатели на СИК.

Засега сякаш съумяваме да движим подготовката на изборите в чужбина в период, уточни представителят на ЦИК. В 208 секции ще се употребяват 416 машини за гласоподаване, посочи Цветозар Томов.
свързани новини2392на 24.10.2021
Росица Матева прегледа образци и разгласи по кое време е допустимо да има неточности при преброяването, само че " Сиела норма " към този момент е в неспособност поради липса на време да трансформира програмното обезпечаване на софтуера.

Росица Матева разгласи още, че на интернет страницата на ЦИК към този момент е качен симулаторът за машинно гласоподаване, който демонстрира тъкмо страниците, които ще се отварят на машините на 14 ноември – деня на изборите 2 в 1. Симулаторът може да бъде употребен от всички гласоподаватели, които желаят да се упражнят. В секция " Разяснителна акция " е оповестен и клип за обяснение на метода на гласоподаване с машина, уточни Матева.

Тя разясни, че всички машини към този момент са в страната и районните изборни комисии провеждат пробни гласувания.

Росица Матева заяви, че на 30 октомври изтича срокът за регистрация на гласоподаватели с трайни увеждания. Дотогава те би трябвало да подадат заявление да гласоподават с преносима изборна комисия в мястото, в което са карантинирани. Заявлението може да се подава както на книжен притежател, по този начин и в електронен вид.

На 30 октомври би трябвало да подадат заявки хората, които желаят да гласоподават не по непрекъснат, а по сегашен адрес.

До 30-ти ЦИК би трябвало да вземе решение за изискванията и реда, по който ще гласоподават карантинираните, разгласи още Матева.

В деня на изборите ще могат да се подават заявки за гласоподаване, само че единствено в случай че в региона има съответната комисия, изясни Матева.

48 часа преди избори ще има опция да се образуват секции в страната, по тази причина окончателният брой не може да бъде обявен тъкмо, само че те всекидневно са към 12 000.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР