Към края на първото тримесечие се вижда, че ББР няма

...
Към края на първото тримесечие се вижда, че ББР няма
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Кредитният портфейл наББР се свива, намаляват активите й

Към края на първото тримесечие се вижда, че ББР няма огромно развиване.

 Вижда се стесняване на кредитния портфейл с 350 милиона лв., понижаване на активите, на депозитите и на приходите на Българската банка за развитие“. Това съобщи депутатът от Движение за права и свободи доцент Петър Чобанов, който дружно с сътрудниците си Йордан Цонев, заместник-председател на Движение за права и свободи и на Парламентарната група на Движението, и Байрам Байрам сложиха в границите на петъчния парламентарен надзор въпрос към министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Темата бе за измененията в Устава на ББР. Лорер е принципал на банката.

Чобанов акцентира, че министър-председателят Кирил Петков в предходната си битност на министър на стопанската система е бил принципал на банката. Иницирал е смяна на управителния й състав и на устава, засягащи кредитната политика на институцията. Мотивът на измененията е бил, че банката не извършва заложените и функционалности.

В устава й беше въведено ограничаване за кредитиране до 5 милиона лв.. Разбира се, това в общественото пространство беше съпроводено от внушения, доста от които сами се опровергаха, акцентира Чобанов. Депутатът прегледа данните за положението на банката към края на първото тримесечие на 2022 година и го съпостави с това на миналата година.

„Можем да видим, че динамичността не е доста положителна във връзка с развитието; имаме стесняване на кредитния портфейл с над 350 милиона лв.,при състояние, че в останалата част на банковата система през този интервал кредитният портфейл се увеличава; имаме стесняване и на активите на банката, естествено като резултат от това; имаме стесняване на депозитите; имаме спад на прихода от лихви, и то сериозен; имаме спад в оперативния приход на банката“, уточни националният представител от Движение за права и свободи.

Подчерта, че това в действителност не може да се означи като доста положително развиване и държание на главните индикатори, обвързвано с новия жанр на ръководство и с новия мениджмънт на банката.

Затова разумно поражда въпросът, защото информация за това беше публикувана в общественото пространство – изготвяте ли си в качеството на принципал на ББР промени в Устава на банката – точно отпадане на кредитния таван от 5 милиона лв., запита Чобанов министър Лорер и също по този начин попита дали към този момент е изпратено писмо до Българска народна банка за сходна смяна.

От своя страна министър Лорер съобщи: „Краткият отговор е „ Не “. Не сме входирали молба за смяна на Устава на банката, която да подвига тавана от 5 милиона за кредитна експозиция“. Поясни, че ще даде и по-пространен отговор – предишното лято ББР е заварена като банка, която не е изпълнявала законовата си задача да подкрепя дребни и междинни предприятия, където комерсиалните банки не могат да го създадат. Именно по тази причина новата тактика на банката се концентрира върху директни стратегии към дребния и междинен бизнес у нас.

„ Банката, която заварихме обаче, имаше над 1 милиард проблематични заеми. Въпросният 1 милиард проблематични заеми е повода банката да има такива големи хранителни запаси, 8 от тях са изключително огромни. Предвид банковата загадка не можем да приказваме намерено за тях, само че те са в изключително огромни размери и бих си разреши да кажа – някои от тях са изключително проблематични “, уточни Лорер.

В своята имитация Чобанов акцентира, че в дебата няма да може да се реши въпросът във връзка с провизиите, метода на провизиране, каква е същинската задача на банката и по какъв начин би трябвало да се реализиран нейните цели. Заяви, че разискването в Комисията по бюджет и финанси, е дало малко по-различен необятен отговор на въпроса, даже късият да е „ Не “.

„ Малко по-различен е и от позиция на думите на господин Михов, ръководител на Надзорния съвет на банката, който сподели, че по този начин или другояче се обмисля и сега се осъществя опцията за повдигане на този таван на заемите. Малко по-различен е отговорът и от думите на вашия заместител Десислава Бонева, която съобщи, че към този момент в Българска народна банка е изпратено сходно писмо, което визира увеличението на този предел тогава, когато се касае за синдикирани заеми, в които ББР участва“, уточни Петър Чобанов.

Отбеляза, че това може да се употребява, без да упреква министър Лорер, недобросъвестно за заобикаляне на ограничаването, защото зависи с какъв % тъкмо ще взе участие ББР в синдикирания заем.

Освен това от думите на зам.-министър Бонева е станало ясно, че при преструктуриране на заема има известна опция за заобикаляне на този кредитен предел. „ Знаем, че преструктуриране на заема може да стане постепенно, може да стане и по-бързо и то доста скоро след самото разпределяне на заема. Затова също тук пораждат няколко подозрения, дали не се прави тъкмо това с смяна на този кредитен таван, предел, който сами си наложихте “, съобщи Петър Чобанов.

Той означи, че бюджетна комисия е поискала документите, които са изпратени на Българска народна банка и доколкото е осведомен те към момента не са получени – писмото и самите промени в устава.
Посочи, че тази политика и сходни промени по повод ББР са част от съдружното съглашение на ръководещите и уточни, че поражда въпросът до каква степен съдружните сътрудници също са наясно с възможни сходни проблеми.

„ Възниква и спомагателен въпрос – за какво се получава това де факто разминаване с лозунгите за бистрота и се отваря вратата за заобикаляне на наложеното от самите вас ограничаване, в това число с сходни промени – дали поради лобистки ползи, дали поради този спад в главните индикатори или като част от новата корпоративна тактика на банката“, попита в умозаключение депутатът от Движение за права и свободи.

Министър Лорер увери, че лобистки ползи в ББР няма и че единственият интерес е и на българската стопанска система и тази, който законът и е вменил – дребните и междинни предприятия. Според него единствената причина за поисканите промени в устава са съществуващите многомилионни над лимита експозиции на банката и когато Българска народна банка върне своето утвърждение на новия правилник, мнението ще бъде споделено пред Народно събрание в духа на бистрота.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР