Към днешен ден интернет се променя много бързо. Според статистиките,

...
Към днешен ден интернет се променя много бързо. Според статистиките,
Коментари Харесай

Най-старият активен торент файл The Fanimatrix навърши 15 години

Към сегашен ден интернет се трансформира доста бързо. Според статистиките, междинната дълготрайност на една уеб страница е към 100 дни. Ето за какво достижението на направения от почитателите на „Матрицата“ късометражен филм The Fanimatrix е впечатляващо. Филмът без никакви промени от 15 години се популяризира от самите консуматори.

The Fanimatrix излиза в уеб пространството през 2003 година. Тогава Глобалната мрежа наподобява по напълно различен метод – YouTube съществува единствено в мислите, а Netflix изпраща филми по пощата.

Филмът е сниман от група новозеландски другари с общ бюджет $800, а съгласно други данни – $500. Целият план е приключен за 9 дни. През 2003 година няма стрийм услуги, връзката е относително мудна и скъпа, и разпространението на кино лентата е мъчно. За да се улесни процеса, видеото е компресирано до 150 MB, само че и това е прекалено много.

IT експертът в екипа Себастиан Кай Фрост заяви пред известното издание TorrentFreak, по какъв начин е решил да популяризира кино лентата посредством торенти. Той споделя, че за тези времена потреблението на централизиран сървър е нереално. „В Нова Зеландия това би довело до неприемлив трафик посредством потреблението на обичайните HTTP и FTP протоколи„. Той добавя, че по време на фотосите е работил като систематичен админ и се натъкнал на нова технология с име BitTorrent. Тя изглеждала обещаващо, тъй като колкото повече хора теглят файла, толкоз по-малко данни обменя всеки от тях.

Фрост основава торент файла за The Fanimatrix на 2 септември 2003 година. Също по този начин, започва личен торент тракер, основан на Linux.

Създаденият от Фрост файл без проблем работи и през днешния ден, и раздава The Fanimatrix. Това е най-старият деен торент файл в интернет. Само през първата седмица с негова помощ филмът е изтеглен над 70 000 пъти. Това е впечатляващо и по днешните стандарти. Създателите на кино лентата пресметнаха, че единствено през първия месец посредством торента са икономисали трафик за към $550 000.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР