Към 2050 година насекомите могат да заменят месото в храната

...
Към 2050 година насекомите могат да заменят месото в храната
Коментари Харесай

Коя ще е храната на бъдещето?

Към 2050 година насекомите могат да заменят месото в храната на индивида. Според научно проучване те са по-полезни от портокаловия сок и зехтина. В цикадите, пеперудите и гъсениците антиоксидантите са два пъти повече, в сравнение с в тези артикули.

В свое проучване, оповестено в научното издание Frontiers in Nutrition, учени от университета в Терамо, Италия настояват, че мравките, скакалците и копринените буби могат да бъдат здравословна опция на месото, защото са отличен източник на белтъчини, полиненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри.

В хода на изследването, учените откриват, че някои членестоноги съдържат антиоксиданти. Във водоразтворими екстракти от скакалци, копринени буби и щурци, антиоксидантите са два пъти повече, в сравнение с в портокаловия сок. А някои типове червеи могат да бъдат опция на месото.

Според данните оповестени в списанието 14,5 % от общото количество нездравословни излъчвания се пада на отглеждането на животни. Насекомите, за разлика от животните, използват доста по-малко вода и храна за развиване на виталния си цикъл.

В изискванията на деен приръст на популацията, тази опция на месото ще разреши да се запазят селскостопанските запаси и да се изхранят 9 милиарда души, колкото се чака да нарасне популацията през 2050 г. Ентомолозите към този момент оповестиха началото на „ апокалипсиса “ за насекомите.

Според изследователите, към този момент 2 милиарда души, или една четвърт от популацията на Земята, употребява инсекти. Най-предпочитани са бръмбарите – 31% от общото ползване. След тях се подреждат африканската гъсеница, пчелите, осите и мравките.

В множеството страни в Европа, сходна процедура провокира омерзение по тази причина, както отбелязва проф. Мауро Серафини, с цел да преминат към ентомофагия (ядене на насекоми), хората ще имат потребност от поощряване и поддръжка.

„ В бъдеще бихме могли да приспособяваме режима на хранене към развъждането на инсекти, с цел да увеличим наличието на антиоксидантите, които са нужни на животните и хората “ – твърди ученият.

Междувременно насекомите към този момент се промъкват в менюто на европейците. Миналата година огромна комерсиална верига във Англия стартира да предлага скакалци на скара. Необикновеният деликатес се появи в 250 магазина. Още по-рано, в Швейцария, на клиентите на супермаркетите се предлагаха кюфтета с 30 % „ месо “ от червеи.

Инициаторите на такива акции подчертават върху наличието на доста потребни субстанции и екологичния резултат, тъй като сходно хранене ще запази ресурсите на планетата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР