Към 2030 година климатът на Земята ще е като този

...
Към 2030 година климатът на Земята ще е като този
Коментари Харесай

Към 2030-а климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години

Към 2030 година климатът на Земята ще е като този преди 3 милиона години, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес от Българска телеграфна агенция.

Става въпрос за плиоцена, когато климатът бил изсъхнал, Северна и Южна Америка били отделени една от друга, Гренландия не била заледена, океанското равнище било с 18 метра по-високо, в сравнение с е през днешния ден, и температурите били по-високи с 1,8-3,6 градуса Целзий спрямо днешните им стойности.

" Насочили сме се към впечатляващи промени за напълно къс период ", съобщи Джак Уилямс, специалист по науки на Земята, палеоекология и климатология от университета на Уисконсин в Мадисън.

Учените също така считат, че в случай че излъчванията въглероден диоксид продължат със същите темпове, към 2150 година Земята ще се върне 50 милиона години обратно във времето, при започване на еволюцията на първите бозайници, откакто е известно, че динозаврите са изчезнали преди към 65 милиона години.

" На ледената завивка е нужно доста време, с цел да се стопи - разясни Уилямс. - Следователно Гренландия няма още веднъж да се трансформира в зелено парче суша при започване на идващия век и океанското равнище няма да се увеличи с 18 метра. "

Затоплянето обаче ще изненада редица типове, които са еволюирали милиони години. " Много типове ще изчезнат - означи екпертът. - Изследването демонстрира, че можем да се осланяме на историята на Земята, с цел да опознаем по-добре сегашните промени и да се пригодим към тях. "

Резултатите от проучването са оповестени в Proceedings of the National Academy of Science
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР