Към 20 март ще могат да се махнат всички COVID

...
Към 20 март ще могат да се махнат всички COVID
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Зелените сертификати и мерките ще се махнат от 20 март

Към 20 март ще могат да се махнат всички Коронавирус ограничения в България, произлизащи от зеления документ. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

„Както се вижда и на картата с районите – аленият цвят отстъпва на жълтия. Цялата страна влиза в стадий две и стадий три. Очакваме със скоростта, с която се движи, да стигне и до стадий 1, което значи, че България ще мине в зелена зона. Без всеобщо затваряне на учебни заведения и бизнеси се справихме с вълната от Омикрона“, добави той. 

Според него България е минала през петата вълна на разпространяване на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични ограничения.

Здравният министър проф. Асена Сербезова разгласи, че с последователното облекчение на ограниченията не значи, че не си заслужава да се имунизираме. „Напротив – струва си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят борбата с заболяването, не са били имунизирани. Трябва да се научим да живеем с вируса“, добави тя.

Главният здравен държавен контрольор доцент Ангел Кунчев съобщи, че след две години ограничавания, проблеми и компликации идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре.

Коронавирус рестриктивните мерки ще се отстраняват на три етапа 

„Спадането на заболеваемостта бележи растеж в последните 3 седмици. Спадът е 24,8% за последната седмица. Тази седмица чакам заетостта в лечебните заведения да паднат под 5000. На базата на този разбор ние възприехме методиката, употребена и в някои други страни в Европейски Съюз, на тристъпково облекчаване“, сподели Кунчев.
От 24 февруари всеки притежател на обект с публично предопределение, ще позволява посетителите без зелен документ. Сертификатът ще остане за служителите;Допуска се визитата на до 12 деца при присъствени езикови образования, центрове за развиване на личността – това са организации, които дълго време бяхме ограничавани;От 5 март влиза втората стъпка – напълно отпадане на зеления документ.
В началото на месеца съветникът на премиера Кирил Петков по Коронавирус въпросите и началник на работната група проф. Радка Аргирова сложи краен период за зеления документ в България.

Според нея той ще бъде нужен, още към един месец, не повече.

„Не би трябвало да отпада“, безапелационен бе тогава основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Според него документът обезпечава безвредна среда.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР