Към 1 август регионът на областите София-град, София област, Перник,

...
Към 1 август регионът на областите София-град, София област, Перник,
Коментари Харесай

Прогноза: В девет области се очакват нови мерки в началото на август -

Към 1 август районът на областите София-град, София област, Перник, Монтана, Враца, Видин, Перник, Благоевград и Кюстендил ще преминат във Етап две от националния пандемичен проект, който планува нови ограничавания.

Това сочи математическия разбор за развиване новата Коронавирус вълна, заяви по време на чуването си в Народното събрание здравният министър во ставка Асена Сербезова.

Повишаването на броя на болните се чака да е гладко, само че е допустимо и да бъде лимитирано, в случай че има отговорно държание и спазването на противопепидемичните ограничения, подсети тя. Далече сме от Етап 3, увери Сербезова.

Тя напомни, че съгласно промените в Закона за здравето краткотрайните противоепидемични ограничения не могат да включват възбрана за влизане в страната и ограничение за напредването на територията на страната.

Не може и да се спре работата на обекти с публично предопределение , сподели още тя. 

Само при 5 на 100 от приетите в болница поради коронавнирусната зараза болестта протича тежко , сподели още Сербезова и акцентира, че здравната система не е мощно натоварена, макар регистрираното повишаване на броя на болните. По думите ѝ няма възходяща наклонност на смъртността.

В отговор на депутатски въпрос тя заяви, че лекуването на пациенти от коронавирусната зараза може да се прави и без да има разкрито коронавирус поделение в болничното заведение. 

Превантивно сме изпратили писмо до лечебните заведения, с което подсещаме, че лекуването на тези пациенти може да се прави и в отделения по фтизиатрия и пневмология, по вътрешни заболявания, по педиатрия и други и не е належащо да има обособени единствено коронавирус отделения, уточни министърката.

По думите ѝ нормативната уредба и трите клинични пътеки, по които се прави лекуването на инфекцията, дават опция на лечебните заведения да лекуват съответно болестта. Ако се натовари здравната система, има механизъм, по който със заповед на шефа на районната здравна ревизия може да се усили броят на болничните кревати, което за момента не се постанова, добави министър Сербезова.

Заради по-лекото протичане на подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон Съветът по имунопрофилактика обмисля промени в протокола за лекуване на COVID-19, евентуално ще има смяна и в разпоредбите за слагане под карантина, само че дали ще има смяна в тях, зависи от Съвета и от епидемиолозите, сподели Сербезова.

На въпрос за готовността за обезпечаване на учебните заведения с щадящи проби преди началото на образователната година, тя съобщи, че има останали количества, само че се прави подготовка за обезпечаване на нови.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР