Калций – най-важният минерал за организма, който изгражда костната система,

...
Калций – най-важният минерал за организма, който изгражда костната система,
Коментари Харесай

Дефицит на калций: Какво трябва да знаем

Калций – най-важният минерал за организма, който построява костната система, оказва помощ за намаляване, укрепва здравето и даже удължава живота.

Той е и единственият микроелемент, чиято всекидневна нужда се мери не в мг, а в грамове и по тази причина нужната норма не може да се помести в нито една таблетка.

В храната калцият се намира под формата на соли, които се разграждат и усвояват с помощта на стомашния сок и жлъчните киселини в организма.

Истината е, че организмът усвоява единствено половината от постъпващия с храната калций. Недостигът на калций, хипокалцемията, е причина за ред болестни положения.

Други аргументи за хипокалцемията, с изключение на понижен банкет на храни, богати на този микроелемент, могат да бъдат и положения като дефицит на витамин D, заболяване на органите на храносмилателната система, съпроводени с диария, нарушени функционалности на бъбреците, вродени нарушавания на фосфорно-калциевата обмяна.

Симптомите, които се следят при недостиг на калций, са в действителност доста, само че най-често срещаните са податливост към алергии и простудни болести, трошливост на костите, безчувственост на косата, високо кръвно налягане, ускорено сърцетуптене, изтръпване и понижена сензитивност на ръцете и краката.

 Пиене на Мляко

Дори няколко дни в леглото водят до съществени загуби на този минерал. Затова хората, които водят затънал метод на живот, би трябвало да одобряват препарати, съдържащи калций.

Осигуряването на нужното количество е единствено половината от задачата. Защото с изключение на да се набави той би трябвало и да се усвои. За това са нужни витамин D и слънчева светлина, която ускорява синтеза на този витамин.

Ето за какво проучванията демонстрират, че доста южни нации на практика не ядат млечни артикули, а все пак не страдат от дефицит на калций.

Изключително значимият микроелемент може да се набави най-много от прясното мляко. За да обезпечи обаче единствено то нужната дневна доза, са нужни 4-5 чаши – те съдържат тъкмо към 1. 2г.

За тези, които не обичат мляко, остава богатият подбор от млечни артикули: сирене, извара, кашкавал, както и риба, бобови култури и соеви артикули.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР