Калоян Янков беше депутат в 45-то и 46-то Народно събрание

...
Калоян Янков беше депутат в 45-то и 46-то Народно събрание
Коментари Харесай

Калоян Янков: Хората искат да мечтаят, с проблеми избори не се печелят

Калоян Янков беше народен представител в 45-то и 46-то Народно заседание от листата на " Демократична България " във Велико Търново. Преди това беше и общински консултант от демократичното обединяване в старопрестолната столица. В 46-я парламент Янков служи като ръководител на краткотрайната комисия " Росенец ", а в 45-я като член на комисията за инспекция на мандата на Бойко Борисов. Член е на националния и на изпълнителния съвет на " Да, България ". Завършил е право в СУ " Климент Охридски ". Работи като юрист в региона на дружественото и вещното право и гражданския развой. Денят за размисъл в " Демократична България " пристигна не преди, а след изборите в неделя. Обединението от три партии, което на предпоследния избор стигна исторически най-високото си равнище от 345 хиляди души (12.64%), в този момент се срина на половина - 165 хиляди или малко над 6%. Ситуацията обаче е малко по-различна, в сравнение с цифрите демонстрират. Демократична България са в странната позиция да губят гласове, само че да виждат по какъв начин партия, която е идейно, исторически и значително личностно обвързвана с тях, завоюва изборите. Още преди изборите беше ясно, че " Продължаваме промяната " ще изяде част от електората на останалите партии на митинга, в това число " Демократична България ". Между ⅕ и ⅓ от хората, дали своят вот доверие на Демократична България на изборите през юли в този момент се предпочели " Продължаваме промяната ", сочат данни на Галъп интернешънъл и Алфа рисърч, оповестени в неделя вечерта по Българска национална телевизия. Според Христо Иванов, който в понеделник подаде оставка като ръководител на " Да, България " поради резултата от изборите, аргументите за слабото показване са " най-различни ". Допълнителен негатив е и неуспехът на кандидатпрезидентската двойка, подкрепена от обединението. " Съвместяването на парламентарна и президентска акция, невиждано комплицирано решение в българската политика, явно на нас не ни се удаде по никакъв начин добре, посланията на влизане в акцията, съставът на листите, организационното положение на " Да, България ", за което аз давам отговор " - това са главните фактори, които Иванов изреди като съдействали за неподходящата развръзка. Малко откакто Иванов подаде оставка се разбра още, че Изпълнителният съвет на " Зелено придвижване " и неговите ръководители Владислав Панев и Борислав Сандов, както и водачът на ДСБ Атанас Атанасов, също ще се отдръпват. По всичко наподобява, че дясното обединяване влиза в договарянията за държавно управление по едно и също време с влизането в интервал на размисъл за бъдещето, водачеството и задачите си. За да добие визия по какъв начин наподобява обстановката от разнообразни елементи на страната, " Капитал " потърси коментар лидера на " Да, България " във Велико Търново Калоян Янков, както и от пловдивския водач на групировката. Какво загуби " Демократична България " на тези избори?
До огромна степен " Демократична България " загуби схващането на хората, че ние сме водачи на смяната, която би трябвало да се реализира в България от модела " Борисов " към модела на свободна народна власт. Допреди изборите гласоподавателите виждаха нас като хората, които ще посочат пътя, по който тази смяна би трябвало да се случи, по който би трябвало да се реформират обособените браншове. Сега сякаш изгубихме тази челна позиция.
На какво отдавате тази загуба?Това е доста комплициран въпрос. Самият резултат от изборите дава дава някои от съответните отговори. За мен персонално резултатът се дължи на това, че ние гледахме по скоро в предишното, в сравнение с в бъдещето. Тоест, концепцията за бъдещето сякаш беше завладяна от групировката на Кирил Петков и Асен Василев, а ние продължавахме да се вторачваме в близкото и по-далечното минало. Това е значителната разлика. Реклама В тази акция с изключение на този вътрешен проблем имаше още няколко отрицателни фактора, които доведоха до този резултат. Например офанзивите на кандидат-президента Лозан Панов към " Демократична България ". Според мен те оказаха мощно отрицателно въздействие в последните дни от акцията. За мен те бяха огромна изненада, тъй като аз откровено съм го подкрепял и считам, че той е почтена персона, човек, която е устоял на офанзивите на едно доста прохладно място. Но тези изявления и тази офанзива ни пристигна като гръм от ясно небе. Според мен тя оказа проценти въздействие надолу. Защото отхвърли хората да гласоподават за нас или ги накара тези, които поддържат Радев да отидат да поддържат групировката на Кирил Петков и Асен Василев.
Освен това самият факт, че тази групировка се появи, че тя е нова. Българинът постоянно дава един бонус на новото, чака то да реши данякъде с магическа пръчка проблемите му. Помним идването на царя, на Бойко Борисов, на Слви Трифонов. Факторът оригиналност е бонус за всяка групировка, която се явява на избори за първи път. " Продължаваме промяната " направиха и много добра акция, което не би трябвало да се пропуща.
Във вашето изявление във facebook, както и в това на гн. Манол Пейков ставаше дума, че " Демократична България " е прокарала пъртина, по която " Продължаваме промяната " в този момент минава. Не се ли дължи тази пъртина точно на този фокус върху неразрешени проблеми от предишното?Без подозрение е тъкмо по този начин. Но ще ви дам един образец. Ние организирахме нашата акция във Велико Търново под слогана " Нито глас за Пеевски ". " Продължаваме промяната " се причисли към този апел, само че той не беше неин главен фокус. От тази позиция споделям, че фокусирайки се върху неща, за които хората знаят, че имаме отношение, не обърнахме внимание това, което хората желаят да се случва отсега нататък, това, за което те мечтаят, най общо казано бъдещето. Въпреки че имаме доста добра стратегия в тази тенденция. Една от главните ни цели е България да стане най-хубавото място за развъждане на деца в югоизточна Европа в идващите 5 до 7 години.
Не успяхме обаче да наложим тази тематика, а се върнахме на тематиката за Пеевски. Хората знаят, че ние се борим против Пеевски, моделът, който той въплъщава и против " ГЕРБ ", само че сякаш това не им беше задоволително. Те желаеха нещо, което да им обезпечи освен това отсега нататък. Без подозрение проблемите, които съществуват в страната към момента не са позволени, само че единствено с проблеми избори не се печелят. Те се печелят с концепция и визия за бъдещето и отсега нататък.
Реклама Какви вътрешнопартийни стъпки би трябвало да бъдат подхванати от позиция на " Да, България ", а и в обединението?
Първата стъпка е направена. Христо Иванов като ръководител на " Да, България " и целият Изпълнителен съвет си подадохме оставки, като резултат от неприятните резултати на изборите. Това е първата ни знакова стъпка, с която споделяме, че ще поемем отговорност за този резултат, за това, което се е случило. Оттук насетне следва привикване на Национална конференция и избор на ново управление, в което може да участват членове на остарялото, може да има и нови. Мисля, че това е почтена позиция на Христо Иванов и на цялото управление. Да поеме отговорност в деня след изборите за резултатите, защото те не са удовлетворителни.
С други думи вие не изключвате избирането на част от управлението, в това число и на ръководителя?
Не, не изключвам. Но не бих бил сигурен, че това ще стане. Конференцията ще се състои след два или три месеца, поради процедурите по привикване. Дотогава прахта ще бъде олегнала и ще се гледа по-трезво на това, което се е случило. Ще има и по-добър разбор. В последна сметка ще има хора, които ще се състезават за лидерския пост. Участниците в конференцията ще ги оценят по това какво оферират за бъдещето на партията и на страната. В този смисъл нищо не изключва към сегашния миг.
Каква роля ще играе " Да, България " и " Демократична България " в договарянията за съставяне на ръководство? Какви са рамките, които ще оформят позицията на обединението?
Утре по време на Националния съвет считам, че ще бъде даден мандат на Христо Иванов и на Изпълнителния съвет или парламентарната група да водят договарянията при избрани рамки. Ще излезем ясно решение, с което ще натоварим нашия водач да организира тези договаряния. Няма подозрение, че с тези договаряния той ще се оправи добре.
Христо Иванов ще води тези договаряния, по този начин ли?Предстои Националният съвет да вземе решение. Аз не мога да предвидя неговото решение, само че от това, което аз мисля и виждам, няма различен човек с изключение на него, който да води тези договаряния. Той ще има нашето доверие. Моето доверие в това отношение го има. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Вечерни вести 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Политика 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Здравеопазване Реклама
В този смисъл желая да кажа, че при нас няма да се допусне безредие. Докато не се избере нов водач, пък бил той и остарелия, може и да е нов кормилото ще бъде държано от досегашния водач.
Как интерпретирате това, което се случи съответно във великотърновско, област, която беше основна за " Демократична България " на тези избори?
Ние од " Демократична България " сме получавали информация, която сме предали на виновните органи, че там всеобщо се купуват гласове. Всички знаят, че гн. Пеевски и Движение за права и свободи няма различен електорат с изключение на своя корав електорат от етнически турци. Всичко останало са купени гласове. Ние получавахме най-разнородна информация от доста обитаеми места в облстта: Свищов, Полски Тръмбеш, Павликени. Ясно е, че резултатите на гн. Певвски и Движение за права и свободи са формирани по този начин. Те доста бързо и елементарно могат да се сравнят с резултатите от юли, когато тази интензивност беше близка до минимума. При гн. Пеевски няма такова нещо като увещание на хора, политическа активност.

Както ще кажа за следващ път обаче фокусирането върху него евентуално беше неточност. Ние би трябвало да предложим освен това от това да сме срещу Пеевски. Въпреки че го имаме в програмата. Въпреки че го казахме на няколко пъти. Основният пункт, който хората схванаха, чуха и осмислиха е, че " Демократична България " е срещу Пеевски. Аз самият съм приказвал уденено тези неща. Но това не беше задоволително да убеди хората, че ние се разграничаваме от своя съперник " Продължаваме промяната ". При тях има фактора оригиналност. При нас има фактора предвидимост и поредност, само че този път той ни изигра неприятна смешка.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР