Калоян Паргов, екс-председател на БСП-София и БСП в СОС, в

...
Калоян Паргов, екс-председател на БСП-София и БСП в СОС, в
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Корнелия и БСП са в пропастта, ще помагам на България!

Калоян Паргов, екс-председател на БСП-София и Българска социалистическа партия в СОС, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-и юли 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Участието на Българска социалистическа партия в ръководството. Трябва ли да вземат участие в ново държавно управление в същата коалиция?

„ Намираме се в студиото на „ Беновска пита “ ден след консултациите при президента и може би преди предварителни избори. В този смисъл какво е бъдещето на Българска социалистическа партия? Накъде Българска социалистическа партия, отпред с Корнелия Нинова и в коалиция с Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ? “, попита Беновска. Калоян Паргов отговори, че консултациите ясно са посочили желанието на Радев да се образува второ държавно управление в границите на 47-то Народно заседание. Той продължи, че Българска социалистическа партия се намира в една тежка и комплицирана коалиция. Партията е раздирана сред желанието да ръководи страната и да наложи вижданията си за социално-икономическото развиване и въпреки това да търпи негативите на сътрудници, с които се разминава по разнообразни червени линии. Българска социалистическа партия на процедура е в коалиция със собствен идеологически съперник, Демократична България, което е доста тежко! „ Преди няколко години, когато беше в съпротива, имаше сходни напъни, в това число и през посолства, Българска социалистическа партия да направи огромна коалиция вид Германия! Помните тези внушения, даже едни посолства бабуваха на това. Българска социалистическа партия тогава сподели – не, ние стоим в съпротива, тъй като, следвайки немския модел, ще стигнем до ситуацията на ГСДП. В случая тези 6 месеца тези младежи, които бяха посрещнати с вяра, с убеденост, че ни следва нещо по-различно – за жалост доста бързо свършиха горивото! Дали тъй като Русия го спря, по-скоро отводът да водим договаряния от февруари насам! Оказа се, че едни страни в Европа могат да извършват новите съветски условия за заплащане в рубли, а ние се оказа, че сме „ по-големи светци от папата “, тъй като сме доста богати и сме цъфнали и вързали! “, безапелационен бе Паргов.

„ Нека да забележим вчерашните резултати от договарянията, които водеше Корнелия Нинова с Радев! “, продължи Беновска и пусна запис от консултациите на „ Дондуков “ 2 на 15.07.2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

4.Най-жаждащата власт „ Корнели-ева “- Българска социалистическа партия с Радев:

Румен Радев: Българска социалистическа партия през годините е била нееднократно част от ръководството на страната, по този начин е и през днешния ден и то с значими ресори. Така че мисля няма потребност въобще да дискутираме какво значи точно в разгара на рецесията страната да остане без работещ парламент. Българските жители разчитат политиците да влязат в разговор, да има съгласие, да има взаимни отстъпки, с цел да могат да бъдат решавани техните неотложни проблеми. В същото време партиите даже и вътре в ръководещата коалиция, не престават да чертаят разграничителни линии. Затова и задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, е в действителност доста комплицирана, доста предизвикателна, извънредно виновна. Затова е значимо да чуем и вашата формула за намиране на излаз от политическата рецесия. Как вие виждате, подготвени ли сте и с кого да влезете в разговор.

Корнелия Нинова: Г-н президент, изцяло разбираме комплицираната обстановка, в която се намира страната! В последните 6 месеца като част от държавното управление и ръководещото болшинство изпитахме провокациите на няколко рецесии на гърба си.

Казахме, че изцяло разбираме сложността на обстановката и заявяваме нашата подготвеност, в случай че решите третия мандат да бъде връчен на „ Българска социалистическа партия за България “, да поставим старания да проведем диалози с сътрудниците, с цел да подсигуряваме работещ парламент и устойчиво държавно управление. За нас основата на тези диалози би трябвало да бъде програмата, която изработихме единствено преди седмици Политическа партия, „ Българска социалистическа партия за България “ и Демократична България.

Безкомпромисната битка с модела на ръководство на ГЕРБ и Бойко Борисов би трябвало да продължи изрично!

Не бихме преговаряли с ГЕРБ и Движение за права и свободи!

Румен Радев: Само един въпрос, който мисля, че е значим – вашето виждане за състава на предстоящ министерски съвет? Изключвате ли политически фигури, ясно изразени, или стоите зад концепцията специалисти?

Корнелия Нинова: На първо място считаме, че министър председателят би трябвало да бъде излъчен от Политическа партия! Те са първа политическа мощ, в една народна власт е редно първата мощ да излъчи премиера! На второ място избираме политически пред експертен кабинет. Защото това значи ясно носене на политическа отговорност.

Най-жаждащата власт „ Корнели-ева “- Българска социалистическа партия с медиите:

Корнелия Нинова: Както знаете ние декларирахме подготвеност, в случай че президентът реши да връчи третия мандат на „ Българска социалистическа партия за България “ да проведем диалози във формата на досегашната четворна коалиция. Основата на тези диалози да бъде програмата, която изработихме.

Що се отнася до Кирил Петков и Политическа партия, ние призовахме Кирил Петков да не бъде министър председател и му прави чест, че отстъпи обратно! Основата за договаряния не би трябвало да бъдат имената, а ще бъде програмата, дейностите, политиките и законите. Но заявяваме, че в демократична страна първата политическа мощ би трябвало да излъчи министър председател. Продължаваме да считаме, че Политическа партия би трябвало да излъчи премиера. Този, който получи третия мандат, с програмата, която изработихме, да седне на договаряния. Без ГЕРБ и Движение за права и свободи!

Медия: Българска социалистическа партия ще сложи ли изискване да се възобновят доставките от „ Газпром “, като изискване за ваше присъединяване в коалиция? Тъй като господин Гуцанов преди няколко дни беше споделил, че има нещо такова в първото завъртане на мандатите!

Корнелия Нинова: Само да ви напомня, че организирахме договаряния за сформиране на стратегия и в тази стратегия е записано – диалози с всички вероятни снабдители на газ, което включва и „ Газпром “. И това към този момент е записано в програмата!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска помоли Паргов за коментар. Той съобщи, че се съгласява с тезата на Нинова, че би трябвало да се водят диалози с всички снабдители, въпреки че Русия към този момент не е този благонадежден снабдител, поради събитията от последните 6 месеца. Добре, че сме обезпечили 1 милиард кубични метра газ от Азербайджан, само че въпросът е останалите 2/3 дали ще можем да осигурим и от какви източници. Водещата означи, че Германия национализира „ Северен поток “ 2. Паргов съобщи, че занапред ще ставаме очевидци на такива дейности на разнообразни държавни управления.

„ Но би трябвало ли да остава Българска социалистическа партия във властта и то в тази коалиция? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ При състояние, че беше направено всичко допустимо да се заобиколят алените линии, които Българска социалистическа партия сложи първоначално, с всевъзможни витиевати решения, в това число с безучастие във взимане на решения, заобикаляйки волята на Българска социалистическа партия и гласоподавателите на Българска социалистическа партия, смятам, че присъединяване в тази коалиция, без значение дали ще има второ държавно управление и за какъв брой време, ще донесе тежки имиджови вреди на Българска социалистическа партия от позиция на електорална поддръжка! “.

„ Не го ли казвате това като засегнат от Нинова, изваден от Народно събрание, свален от поста ръководител на градската организация в София, на ръководител на социалистите в СОС? “, попита Беновска. Паргов отговори, че няма никаква разлика в неговите позиции преди и след свалянето му от постовете. Той беше безапелационен, че е угрижен за съхраняването на Българска социалистическа партия и превеждането на партията през тежките рецесии, тъй като страната има потребност от мощна лява партия. Водещата попита какъв брой мощна е Българска социалистическа партия сега. Паргов отговори, че 26 от 240 депутати е срамно и обидно, без значение че взе участие във властта. Но точно присъединяване във властта е огромното тестване, а не стоенето в съпротива.

„ Но това не е ли „ златното яйце “ в кошницата на Нинова, че съумя да стане вицепремиер? “, попита Беновска. Паргов отговори: „ Мисля, че е имало и по-златни яйца в кошниците на предходни ръководители, които бяха президенти, министър-председатели и ръководители на Народното събрание! Казвам го, тъй като Българска социалистическа партия е такава партия, в която или си на върха, или не го поемаш този ангажимент! Казвам го, тъй като малко ми наподобява на Лукарски, нали и той беше министър на стопанската система! “. Той добави, че неотдавна е цитирал пиесата на Вазов „ Към бездна “, изводът от която е, че когато ръководещите са водени от персоналните пристрастености, това е пагубно за страната. Водещата попита дали това е намек към Нинова. Гостът ѝ отговори, че има поради цялото държавно управление!

Вътрешните несъгласия в Българска социалистическа партия и неспособността на Нинова да се оправи с проблемите.

„ Корнелия Нинова и управлението на Българска социалистическа партия тласкат ли към бездна Българска социалистическа партия? “, попита Беновска. Паргов отговори: „ Да, тя към този момент е в пропастта! И в случай че скоро има избори, не дай Боже, оценката ще бъде и оценка за последните 6 месеца! “. Водещата попита госта си не го ли е боязън, че Нинова ще го нападне още веднъж? Той отговори, че най-малкото Нинова може да го уплаши. По-скоро го плаши икономическата и обществена конюнктура.

„ А не Ви ли тормози огромното вътрешно напрежение в Българска социалистическа партия, отново ще кажа – мечът ви огромен го вадите, само че е мек! “, попита Беновска. Паргов отговори, че ролята на водача е да овладява тези центробежни сили. А не да им дава отговор с безмълвие и да им поръчва вътрешнопартийни процеси. „ След като ти не можеш да водиш разговор в личната си партия, то какво значи отвън тази партия? “, попита Паргов.

Местните избори в София.

„ Вашият правоприемник Иван Таков сподели, че на идните локални избори би трябвало да има готовност Българска социалистическа партия да завоюва повече места и в случай че може кметското място в София, само че това съгласно него може да стане единствено в коалиция! “, продължи Беновска. Паргов отговори, че коалиция би трябвало да има и тя би трябвало да се основава на програмна платформа за развиването на София. Водещата попита кои партии са подобаващи за съдружни сътрудници. Събеседникът ѝ отговори, че сега Българска социалистическа партия взе участие в коалиция, в нея влизат и партньорски организации. Той напомни, че към кандидатурата на Мая Манолова са се обединили Българска социалистическа партия, АБВ, социалдемократите, Д21 на Татяна Дончева, пък и десни партии. Водещата означи, че тогава въпреки всичко Фандъкова е спечелила. Паргов отвърна: „ Да се благодари, че Бойко Рашков не беше вътрешен министър тогава! С купения и корпоративния избор 20 000 гласа не ѝ стигнаха и това е нещо, което признават всички! “. Водещата отвърна, че това са градски митове!

„ Връщате ли се към Манолова, към Дончева в мислите си? “, попита Беновска. Калоян Паргов отговори, че има още доста политическо време, което ще обуслови и метода, по който ще се проведат тези локални избори. Но сигурно би трябвало да има огромна коалиция и една кандидатура за кмет, която да дърпа листата на Българска социалистическа партия.

„ Вие можете ли да се кандидатирате за кмет? “, попита Беновска. Паргов отговори: „ За страдание на 19-и февруари Корнелия Нинова обеси тази опция! “. Водещата попита няма ли вид да бъде повдигнат от предприемчив комитет. Събеседникът ѝ отговори – „ Тази опция завърши! Този интервал завърши за Калоян Паргов! Това е последният ми мандат като общински консултант! 16 години са прекалено много за един човек на едно място! “. Беновска акцентира, че Българска социалистическа партия е наследствена партия за Паргов. Той отвърна, че е дал път на младото потомство. Скоро ще оповести проектите си за бъдещето, които по-скоро са в областта на експертното. Водещата попита към някоя партия ли? Паргов отговори – към страната. Като американски или съветски съветник?, продължи Беновска. Гостът ѝ отговори – Като български родолюбец!

Бъдещите проекти на Паргов.

Беновска попита Паргов дали ще прави партия. Той отговори, че няма такива планове и Българска социалистическа партия си остава неговата партия. Според него хората, които милеят за страната си, би трябвало да намерят метод и форма да ѝ оказват помощ. Не е належащо да си народен представител или министър, с цел да правиш нещо. „ Вие като медия не помагате ли на страната, не провокирате ли, не търсите ли отговори на въпроси? “, попита Паргов. Водещата отвърна, че не са толкоз ефикасни, както, в случай че си в изпълнителната или законодателната власт. Гостът сподели: „ Може би не К2, само че в комбиниране с малкия екран имаше миг, когато бяхте ефикасна, та чак прекалявахте! “.

Калоян Паргов изясни, че сега тече развой на замяна на политическите и икономическите елити в целия свят и това не е от през вчерашния ден. Затова политическите водачи би трябвало доста да внимават какви стъпки подхващат, в името на какво, тъй като сигурно в идващите години ще забележим много нови лица в политиката. „ Видяхме, че да завършиш Харвард или някой различен западен университет не е мотив за горделивост, тъй като не е гаранция, че знаеш отговорите на всички въпроси! Оказва се, че с УНСС, СУ или Нов български можеш да се оправиш също толкоз добре! “, безапелационен бе Паргов.

„ Хвърлихте бомбата, ставам доста любопитна, по кое време почти ще обявите новото си занятие? “, попита Беновска. Паргов отговори, че се надява до края на месеца това да се случи. Но остава в Българска социалистическа партия и ще оказва помощ на младия екип в градската организация. „ Оставате член на партията, или духовно? “, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че и да останеш член не е малко. „ Видяхте по какъв начин тук някакви хора си хвърляха билетите и правеха циркове! Много скърбя, че не е открит метод да се комуникира с тези младежи, с цел да не се стига до тези крайности, тъй като това не е мотив за горделивост, без значение дали става дума за Българска социалистическа партия или някоя друга партия! Чух, че членуват от 2016 година, което не е доста време, с цел да схванеш какво е Българска социалистическа партия и че Българска социалистическа партия не е пещерата на Али Баба, която извършва стремежи! “.

„ Може да се каже, че това изявление приключва по този начин – пристигнах, видях и победих! Калоян Паргов направи страхотна вест – връща се, само че не сподели тъкмо по какъв начин! “, продължи Беновска. Паргов отговори: „ Аз не съм си тръгвал, не съм спирал! “. Водещата отвърна: „ Въпросът е различен, когато си на кормилото на нещо, а на Вас Ви лишиха кормилото на София! “. Събеседникът ѝ отговори: „ Кормилото мисля, че е в сигурни ръце, тъй че съм спокоен! Вярно, мъчно им е, не е елементарно да управляваш най-голямата организация, само че мисля, че ще се оправят! “. Накрая Паргов си взе алена ябълка с думите: „ Отивам на спорт и се надявам, че ябълката на Беновска ще ми даде задоволително сила! “. Така приключи диалогът сред Калоян Паргов и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 16-и юли 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР