Калория – това е единица за измерване на енергията, която

...
Калория – това е единица за измерване на енергията, която
Коментари Харесай

Кои са празните калории и защо трябва да ги избягваме?

Калория – това е единица за премерване на силата, която носят съвсем всички хранителни артикули. Освен сила, всеки артикул има своя хранителна и биологична стойност, която обезпечава физиологичните потребности на организма от хранителни субстанции.

Затова техният състав би трябвало да съдържа протеини, мазнини, въглехидрати, хранителни фибри, незаменими аминокиселини, витамини, минерали, полиненаситени мастни киселини и други хранителни субстанции.

Ако в продукта няма потребни субстанции а наличието му на калории е много високо, тогава е общоприето, че той съдържа по този начин наречените празни калории. Този термин не е напълно професионален, само че е доста значим за сформиране на способена диета, изключително по време на намаляване.

Празните калории са храна, в която на практика няма нищо друго, с изключение на енергийна стойност. Следователно, те не дават на организма никакви хранителни субстанции, които могат да го поддържат, укрепват имунитета, усъвършенстват тялото, усъвършенстват положението на кожата и косата.

След като консумирате такава храна, гладът бързо настава, защото вътрешните органи не получават нужното количество хранителни субстанции. В същото време, непотребната сила от нежелана храна бързо се подава в ресурси на мазнини.

Източници на празни калории:

Съвременното разбиране за празни калории обгръща разнообразни артикули, които нямат потребни свойства, само че са доста публикувани и използвани в огромни количества. Списъкът с такива хранителни артикули е много просторен и включва следните наименования:

- Чипс, пържени картофи, пържени хапки и друга бърза храна;

- Различни типове сладкиши, шоколади с заряд и бонбони, изключително близалки, които се състоят от захар, аромати и изкуствени оцветители;

- Бял ориз, сладкиши с бяло брашно, бисквити, крекери и други зърнени артикули, които са изцяло обработени;

- Сладки газирани питиета, въз основата на синтетични аромати и оцветители;

 празни калории

- Маргарин, кулинарни мазнини, мазни сосове, майонеза, кетчуп, полуфабрикати, колбаси;

- Готови зърнени закуски, осолени ядки;

Такива артикули дават бързо, само че доста малко засищане, защото простите въглехидрати незабавно се трансформират в сила, остатъкът от която се отсрочва в мастния запас. Организмът още веднъж би трябвало да се достави с храна, тъй като се основава чувство на апетит.

На процедура, няма цялостни протеини, здравословни въглехидрати и мазнини в такава храна, както и витамини и минерали. Основно се състои от елементарно смилаеми захари и наситени мастни киселини в композиция с подобрители на усета, аромата, цвета и други изкуствени добавки.

Вреда за организма

Празните калории вредят не толкоз на фигурата, колкото на здравето. Прекомерният банкет на захар и наситени мазнини въздейства неподходящо върху вътрешните органи, най-вече черния дроб и панкреаса, както и на целия храносмилателен тракт. Поради тази причина непрекъснатото хранене с нездравословна храна способства за:

- развитието на затлъстяване, диабет, доста хронични и съществени заболявания;

- запушени вътрешности, което води до проблеми в храносмилателния тракт, чест запек или диария;

- повишаване на равнището на неприятния холестерол, развиването на сърдечно-съдови заболявания;

- нарушение на храносмилателните и метаболитни процеси, основаване дефицит на хранителни вещества;

Избягвайте празните калории

В множеството случаи е невероятно да премахнете празните калории от храната, само че можете доста да намалите потреблението им, ръководейки се от следните правила:

- да замените сладките газирани питиета с газирана минерална вода, с добавки на натурални плодови сокове;

- откажете захарта, като употребявате малко количество мед и сушени плодове с ядки, вместо сладкиши (можете да ги смелите и приготвите потребни домашни сладки);

- правете салатите не с майонеза от магазина, а с нискомаслена заквасена сметана или зехтин с лимонен сок;

- вместо хамбургер е по-добре да ядете сандвич с пълнозърнест самун с маруля, краставица и домат, слайсове от нискомаслено сирене и кашкавал, риба;

- откажете пакетираните сокове в интерес на фрешове, смутита или пресни зеленчуци и плодове;

- Не купувайте полуфабрикати или подготвени ястия (гювечи, салати, кюфтета и др.), а се отдайте на домашно приготвената храна.

Включете в менюто си повече пълнозърнести артикули, зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни и кисело-млечни артикули. Да живеете без „ вкусотии “ е прекомерно мъчно, само че един път седмично ви е разрешено да ядете обичания артикул с празни калории.

Учените са потвърдили, че от време на време се изисква да се поглезите, в противоположен случай може да се получи срив. Следователно, ограничавайки празните калории в храната, не можете изцяло да изоставите удоволствията. Мярка е нужна във всичко, даже и в битката за положително здраве и стройна фигура.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР