Калифорнийският стартъп Rigetti Computing доказа, че квантовият компютър може да

...
Калифорнийският стартъп Rigetti Computing доказа, че квантовият компютър може да
Коментари Харесай

За първи на квантов компютър бе стартиран ИИ алгоритъм

Калифорнийският стартъп Rigetti Computing потвърди, че квантовият компютър може да бъде употребен за машинно образование. Компанията отвори достъпа до своя квантов компютър Forest, ситуиран в електронен облак, който може да прави калкулации благодарение на 19 кубита.
Компанията е употребила прототипа на един от своите квантови чипове за пускане на логаритъм за групиране – способ за структуриране на данните по групи. Тази проява не значи, че квантовите компютри са подготвени да извършат гражданска война в изкуствения разсъдък. Алгоритъмът на Rigetti да вземем за пример, не дава нещо изключително потребно. Но все пак, ръководителят на софтуерния отдел на компанията смята, че това достижение е значима стъпка в развиването на квантовите компютри. “Групирането е фундаментален и сериозен математически проблем. Досега това не можеше да се направи” – сподели той.

Rigetti не може да се надпреварва с огромните играчи в тази област. Неотдавна IBM разгласи за основаването на квантов компютър с 50 кубита, а Гугъл също работи върху устройство с сходна изчислителна мощ. Но младата компания може да се похвали с привлечени $70 милиона от огромни вложители от ранга на Andreessen Horowitz. А и огромният брой кубити не значи наложително предимство.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР