Какво ядем: Тъпчат салама с остатъци и Е-та! От 4

...
Какво ядем: Тъпчат салама с остатъци и Е-та! От 4
Коментари Харесай

Какво ядем: Тъпчат салама с остатъци и Е-та!


Какво ядем: Тъпчат колбаса с останки и Е-та! От 4 съставки по стандарт хванаха шпек с 23 съставния елемент. Съвременните колбаси са „ забогатели “ от към състав, написа „ „.

От 7 до 23 съставки, измежду които Е-та, нишесте, кожички и даже пилешко месо са открити при проучване на 25 марки салами с название „ Бургас “.

Проучването е на Асоциация „ Активни консуматори “, а продуктите са закупени по метода „ скришен клиент “ от комерсиалната мрежа в страната. Резултатите за наличието на саламите са на база главната информация, извлечена от етикетите на продуктите.

Оригиналната рецепта за колбас „ Бургас “ включва единствено 4 продукта, които би трябвало да се влагат в колбаса, а те са свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода.

Рекордьорът е шпек, в който са разказани общо 23 съставки, откри изследването. Но оценката е основана на етикетите, а в реалност може да има и какво ли още не вътре, разяснява Сергей Иванов от Центъра по биология на храните пред „ Телеграф “, който взе участие в проучването.

Според него има производители, които крият част от съставките, като да вземем за пример не загатват, че употребяват за производството механично отделено месо, което безусловно се изтъргва от кокалите, а в действителност е боклук. 90 на 100 от суровината, която се влага в саламите у нас, е точно тези боклуци.

Тенденцията по-евтиното да има повече съставки от рода на Е-та не е толкоз мощно изразено, както е при сиренето, само че има и такива наблюдения, уточни Иванов. Цените на саламите, които са закупени за проучването, са в диапазона от 13,28 лв. до 39,94 лв. за кило.
Разликата в броя на съставките от най-скъпия до най-евтиния салам е 6, а в цената е 6 пъти. Така в колбаса от 39,94 лв. има общо разказани 17 съставния елемент, а в този от 13,28 лв. са 23. Сред отличниците по минимален разказан брой артикули е колбас, който се продава за 34,95 лева за кило.

Масово се прибавят захари, оцветители и индустриални първични материали. Съвременните салами „ Бургас “ доста са „ забогатели “ е изводът от изследването. Иновации има и във видовия генезис на месото, най-малко при 7 марки е добавено пилешко, макар че то всекидневно не се употребява при трайните салами.

При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат. Някои по-съвременни субстанции, в това число антиоксидантите и регулаторите на киселинността са съвсем наложителен признак.

Други като ензима трансглутаминаза, фосфатите и гумите се прибавят поради способността да задържат вода, което е трик за понижаване на себестойността. Влагането на всичко изброено в саламите цели реализиране на разнообразни свойства и е строго самостоятелно.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР