Какво всъщност се крие зад тази сардонична усмивка? Ходещата политическа

...
Какво всъщност се крие зад тази сардонична усмивка? Ходещата политическа
Коментари Харесай

Ходещата политическа посредственост, която днес доминира целия западен елит

Какво в действителност се крие зад тази сардонична усмивка? Ходещата политическа незначителност, която през днешния ден господства целия западен хайлайф. Тази незначителност се прикрива зад благообразната пелена на политическата ястребщина - фанатична и сляпа отбрана на имагинерните и потвърдили своята неплатежоспособност, от ден на ден изпадащи в анахронизъм и изкуфялост демократични " полезности ".

Тази сляпа и за външния наблюдаващ смехотворна демократична жаркост се показва в непрекъснато опетняване на всеки евентуален различен център - Русия, Китай, Латинска Америка, Африка. Лиз Тръс няма проблем с недопускането на китайския дипломат в Лондон Чжън Цзегуан до английския парламент, нито има проблем с квалификацията на висшия представител Борел по отношение на Русия като " фашистки режим ". Очевидно няма никакъв проблем и с либерално-демократичната формация Азов. За сметка на това - Лиз Тръс има проблем с една концепция по-реалистична и миротворчески метод на Макрон към украинския въпрос. Съвършено въплъщение на лицемерието на западния демократичен политически хайлайф, който от три десетилетия насам се занимава с честен империализъм и изнасяне на полезности за сметка на почтени човешки животи и мачкайки законните ползи на народите и страните по места. Хана Арендт съвършено разкрива това въпиющо двуличие с книгата си от 1972 година " Лъженето в политиката ", където вкарва термина " дефактуализация " във връзка на публикуването в New York Times на така наречен Документи от Пентагона (Pentagon Papers). В последните се разкрива малко по малко бруталната американска политика на полуостров Индокитай, освен несъобразена с цивилното население, а напряко ориентирана против него, несъмнено в тотално несъгласие с формалните заявления на президента Линдън Джонсън от 1964 година Изобщо целият псевдоморал, на който ужким се крепи западния демократичен ред, е един голям и красиво декориран двуличен разказ - разказ, в който Азов са герои, а Путин е фашист; разказ, в който за Опиумните войни са оправдани, а КНР е тоталитарен строй и уйгурите... там нещо си; разказ, в който либерализмът, демокрацията и правовата страна са поръчител против набожен фундаментализъм, само че в който светските режими от Магреба и Близкия Изток подлежат на ремонт и външно проведен прелом, заради неподчинение.

Разбира се, фалшът на този морал има дълбоки исторически, метафизичен и цивилизационни учредения, за които Лиз Тръс надали има визия. Или най-малко има толкоз визия, що се касае за местоположението на Воронежка и Ростовска област. Въпреки всичко не престава да изненадва по какъв начин тази незначителност и нецензурност е освен овластена, ами и по всичко наподобява ще продължи нападателната либерално-фундаменталистка линия на предшествениците си. Британия е дала на света доста мародери и морални кастрати - като стартираме от Хенри VIII, преминем през Оливър Кромуел и стигнем до един по-малко прочут, само че не по-малко нечовечен Станислас Сенклер. Също по този начин е дала имена, които светят в историята, най-яркото от които за мен персонално е това на Дж. К. Честертън (редом с Кристофър Доусън, Чарлз Дикенс, Олдъс Хъксли, Хърбърт Уелс и т.н.). Но дистанцията сред Честертън и Лиз Тръс е колкото от Воронежка област до Северна Ирландия.

Живеем във време, в което лицемерието не се демонстрира само и единствено на непосредственото човешко равнище. Лицемерието се демонстрира под формата на политически морал и политическа педагогика. В днешно време последните две феномени са една ерзац-политика, както и всички други сфери на публичния и културния живот. Икономика, обучение, просвета. Всичко е по някакъв метод проявяване на спектакъла по Дебор или на зомби политиката и казино капитализма по Анри Жиру. И всичко свидетелства за това, че основанията от всевъзможен темперамент, които легитимират днешните водачи и които днешните водачи употребяват като ценностен ориентир и агитационен трик за увещание и зомбиране на публиката, са една колосална лъжа. Woke културата, " pensiero debole " на Джовани Ватимо, деколониализма, пазарният фундаментализъм и културният и антропологически демократизъм - всичко това са част от един доста добре изглеждащ, само че безусловно блудкав и негоден идеологически бълвоч, от които произлизат грозно ухилени лица като това на новата английска лидерка. А зад тях прозират най-обикновена незначителност, морална анемия и изтощение пред неизбежната качествена смяна. А когато човек е безпомощен и уязвим, е най-агресивен. Съвременната ястребовщина на неолибералите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР