Какво ще кажете за новината Официално: Nexo съди държавата за

...
Какво ще кажете за новината Официално: Nexo съди държавата за
Коментари Харесай

Не стига, че изглежда като просто очерняне, ами накрая и ние ще платим $3 милиарда за цялата постановка

Какво ще кажете за новината „ Официално: Nexo съди страната за над 3 милиарда $ “?

$3 милиарда. Това са пари, които могат да построят няколко детски лечебни заведения, не една. Които могат да заплащат пенсии в продължение на години. Нека се поправя… не „ пенсии “, а пенсиите “; т.е., всички пенсии в България. 

Това са пари, от които бюджетът ни има потребност. 

Това са пари, които страната ще загуби. 

Добре, да кажем, че няма да са всичките желани от компанията. Вероятно съдът ще има какво да каже по въпроса и няма да присъди всичките. Няма да са 3 милиарда (но може и да са, нещата са много сериозни). Да приемем, че няма да са. Но отново ще са… може би един милиард, може би няколко стотин милиона. Все са МНОГО ПАРИ, от които имаме потребност. 

Но те ще се изпарят, тъй като едни хора си направиха рекламна/предизборна акция, очерняйки съперниците си. 

...

Идеята беше да се дискредитират две партии, които всяха суматоха в редиците на … (щях да употребявам думата „ статуквото “, само че тази дума изгуби всевъзможен смисъл, откакто беше преекспонирана и съвсем изнасилена от самото това статукво и прислужниците му)…

… всяха суматоха в редиците на към този момент дискредитираните самоопределящи се като „ политици “ търсачи на лесни облаги и власт. 

Трябваше някак да се потвърди, че ПП-ДБ са взимали пари от нарушители. 

В ролята на „ нарушители “ щеше да попадне всеки, имал „ шанса “ да се изпречи пред погледа на институцията- и медиите-бухалка. 

В случая… Nexo. 

И по този начин. Завеса, деяние, публиката затаила мирис, някой дъвче концентрирано пуканки от задния ред. 

Според прокуратурата (това се случва преди една година – началото на 2023 г.) са употребявани над 300 души, които са били натоварени да работят по проблема. Сред тях – 35 следователи от националното разследване, ДАНС и жандармерията. 

Това, изглежда… все едно над 300 квалифицирани експерти са били натоварени да преливат от пусто в празно, с цел да имаме „ активност “, която да стои „ публична “. Просто по този начин може да ни се стори, тъй като вършим обосновано съмнение, че през цялото време са знаели (или най-малко надълбоко са предполагали), че до средата няма да го докарат, поради…

… заради ето този откъс: 

„ “.

Както и ето този:

„ Според прокуратурата предлаганите от Nеxo артикули не съставляват финансови принадлежности. Предоставянето на услуги на клиенти във връзка с тези артикули не попада в обсега на капиталовите услуги “.

И, разумно стигаме до:

„ На базата на всичко събрано по делото екипът от наблюдаващи прокурори стига до извода, че не са налице доказателства за осъществени закононарушения. Фактологията не обуславя съществуването на незаконно съдружие, което да сочи структурираност и продължителност.

Не са налице доказателства за незаконна предприемчивост в разнообразни форми на съучастничество за осъществяване на банкова активност по занимание без надлежно позволение. Също по този начин не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвинените не са събрани доказателства и за осъществени данъчни закононарушения или компютърни измами “.

...

Ако сте се изгубили в цитатите, ще се върнем оттова, откъдето спряхме, преди да стигнем до тях…

… Това, изглежда… все едно над 300 квалифицирани експерти са били натоварени да преливат от пусто в празно, с цел да имаме „ активност “, която да стои „ публична “. Просто по този начин може да ни се стори, тъй като вършим обосновано съмнение, че през цялото време са знаели (или най-малко надълбоко са предполагали), че до средата няма да го докарат. 

Извинявайте, само че се постанова – единствено още един откъс да сложим тук, с цел да разберете по какъв начин финансово можеше да набъбне „ цената “ на показното размотаване:

„ Наблюдаващите прокурори са стигнали до умозаключение, че не е належащо назначението на експертиза, за която от Висшия правосъден съвет беше обещано позволение на прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 $ “.

Добре, че са стигнали ПОНЕ до това умозаключение, тъй като още едни половин милион $ щяха да потънат в „ акцията “ по оцапването на имиджа на едни политически обединения около изборите. 

Но Висшият правосъден съвет – за всеки случай – е дал въпреки всичко позволение да се похарчат за „ експертиза “. За всеки случай…

Сигурно помните, че преди година гръмна „ абсурдът “, че едни политически обединения са забъркани с Nexo, а Nexo е страшна работа, „ измамници “, „ разследвани “, хвърляха се „ обвинявания “, „ пране на пари “, „ финансиране на тероризъм “…

Страшна работа!

Накрая – кьорфишек, но тогава си свърши работата и имиджът беше опетнен, хората по през целия ден предъвкваха тематиката и си обясняваха един на различен по какъв начин са се разочаровали от тия политици и как/защо няма да гласоподават за тях. 

Това е едната вреда. 

Другата вреда идва с парите, които Nexo ще вземат от нас. 

ЛИЧНО ОТ НАС. 

Не от забърканите, слагали подписите си по документите за „ следствието “, а от нас. От бюджета. ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ. ОТ НАШИЯ ДЖОБ. 

Защото, когато в една институция (говорим хипотетично) чиновниците се поблазнят да създадат „ неточност “ съзнателно или да „ гледат на другата страна “, когато би трябвало, да вземат „ рушветче “ и така нататък, те поставят рушветчето или бонуса, или каквото там са им дали обещание – в джоба си. В персоналната си банкова сметка, в персоналния си джоб. 

Когато обаче това им действие лъсне и стане ясно, че е било деяние, изсмукано от пръстите с някаква користна цел, тогава институцията бива глобена. И тя заплаща с парите от бюджета си. ПАРИ, КОИТО СА ВЗЕЛИ ОТ НАС. НЕ ОТ ЛИЧНАТА СМЕТКА И ОТ ДЖОБА НА ВИНОВНИЦИТЕ! 

Както е в общините да вземем за пример. Ако (хипотетично) ремонтът Х се даде на некадърна компания против рушвет, парите от рушвета прибират „ виновните “ фрагменти. Когато стане ясно, че ремонтът Х и публичната поръчка са компрометирани, заплаща общината (ние!), а не „ виновните “ фрагменти.

Не желая да кажа, че тази или онази институция в тази ситуация Nexo са „ взели “, „ са им дали “ или че „ обслужват ползи “, Не. Но – съгласете се – малко си мирише на политическо немито. Може и да бъркаме, несъмнено. Всеки си прави изводи за себе си. 

А какво се случи с машините за гласоподаване? 

Подобен сюжет. „ Службите “ се задействаха по едно вмирисано „ мероприятие “, след това не разрешиха машините и на последните избори имахме РЕКОРДЕН БРОЙ невалидни хартиени бюлетини (каква изненада, нали?!) 

После се потвърди, че машините не са „ пипани “, само че беше късно. „ Битият обичай, е… банална фраза “, както пее един народен представител. 

Ако и за там се сети някой да търси сметка и да съди, отново ние ще платим. 

Затова ще е добре (това е фантазия, несъмнено, не съм толкоз доверчив да считам, че ще се случи наистина) да се вкара механизъм в държавните институции, който да задължава носенето на лична отговорност, водещ до понасяне на самостоятелни наказания. Или другояче казано: бъркалите в кацата, да заплащат от персоналния си джоб глобите, а не да са спокойни, че ние ще им ги платим и да си вършат каквото си изискат. 

________________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР