Какво се е случило с хората на Великденския остров? Това

...
Какво се е случило с хората на Великденския остров? Това
Коментари Харесай

Мистерията около изчезналите хора на Великденския остров стана още по-странна

Какво се е случило с хората на Великденския остров? Това е една от най-интересните и остарели мистерии на нашата планета. Знаем, че популацията е било безусловно заличено. Но не и за какво. Нови проучвания обаче демонстрират, че е случило нещо доста повече от „ екоцид “ (изхабяване на ресурсите). Да не приказваме, че даже не знаем за какъв брой тъкмо хора става въпрос по начало, написа iflscience, представена от obekti.bg.
Когато холандците идват на Великденския остров през 1722 година, споделят, че са разкрили към 1500-3000 души. Дори тогава те показват почудата си по какъв начин е допустимо толкоз малко народ да сътвори гигантските скулптури, с които е известна местността.
Нови етнографски и археологически доказателства обаче подсказват, че популацията не постоянно е било толкоз малко, Миналата седмица учени обявиха, че в своя пик хората на Великденския остров са били 17 500. Резултатите са оповестени във Frontiers in Ecology and Evolution.
„ Въпреки своята съвсем цялостна изолираност (и преди трагичните промени) жителите на Великденския остров са основали комплицирана обществена конструкция, както и тези невероятни творби на изкуството – споделя ръководителят на проучването доктор Кедрик Пулстън – Опитахме се да разгадаем едно късче от пъзела, да открием оптималният брой хора, който в миналото е живял тук. Оказва се, че островът е можел да поддържа 17 500 души. “
Както Пулстън споделя, „ в случай че популацията е паднало от 17 500 до дребния брой, който мисионерите са преброили преди толкоз доста години, това рисува една доста по-различна картина от оптималния брой (3000), предлаган от други “.

Екипът открива, че 19 % от площта на острова евентуално е била употребена за развъждане на сладки картофи – главната храна, с която локалните са се прехранвали. Проучвайки раждаемостта и смъртността, както и методът, по който те са повлияли на съществуването на муниции, учените откриват какъв брой души евентуално са оживели на острова. “
„ Резултатът варира, само че с цел да открием най-малката стойност, би трябвало да предположим допустимо най-лошото във всички сюжети - изяснява Пулстън. – Ако съпоставим нашите аграрни калкулации с други полинезийски острови, население от 17 500 наподобява изцяло рационално. “
Откритието на екипа ни довежда с една крачка по-близо до разплитането на мистерията на Великденския остров.
„ Това е един много невероятен случай – и в културни достижения, и като екологична промяна. Великденският остров е незабравим и значим. Около него не престават да витаят мистерии. Той обаче е същинско място – с същинска история, на което са живели същински хора. Разплитането на мистерията ще ни помогне да разберем по-добре природата на човечеството “, заключва Пулстън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР