Какво предвиждат промени в наредбата за оценяване на резултатите от

...
Какво предвиждат промени в наредбата за оценяване на резултатите от
Коментари Харесай

По-малко изпитвания и повече упражнения - МОН променя наредба за оценяване на учениците

Какво плануват промени в наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците, препоръчани от новия екип в просветното министерство? Наредба 11 е част от пакет документи, оповестени за публично разискване, с цел да може измененията да влязат в действие от началото на новата образователна година.

Целта е " да има в самия час повече време за работа сред преподавател и възпитаници, повече време за практическо използване и практикуване на това, което учениците учат ", сподели в изявление за БНР Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " в МОН.

Променя се минималният брой изпитвания за оформяне на срочна оценка.

" Като 2 или 3 според от броя на часовете, с които се учи предметът. Това не значи, че учителят не може да направи изпитвания, които да надвишават минималния брой. Наредбата не лишава опцията учителят да преценя ", посочи Костадинова.

Наредбата се стреми към формиращо оценяване, акцентира Евгения Костадинова в предаването " Преди всички ".

" Не просто оценката като цифрова оценка, а преценка на напредъка на ученика и изтъкване на тези негови страни, които към момента не са усъвършенствани. По този метод и преподавател, и родител ще има опция за знае върху какво би трябвало да работи ученикът. Невинаги цифровата оценка е правилният инструмент. Тя демонстрира моментно положение, до момента в който формиращото оценяване демонстрира напредъка. Това би трябвало да се случи в по-голяма степен. "

Проектът за промени планува още да се вкарат независими писмени задания за домашна работа под формата на проучване на избран проблем.

" Да отграничим независимото документално осъществяване, което е за идващ час, от това за проучвателен подходи. "
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР