Какво представляват халюцинациите? Най-общо казано те са възприятия, които не

...
Какво представляват халюцинациите? Най-общо казано те са възприятия, които не
Коментари Харесай

Дракони, розови слонове, призраци: Какво всъщност знаем за халюцинациите?

Какво съставляват халюцинациите? Най-общо казано те са усещания, които не са провокирани от външен тласък, т.е. не са действителни. Най-често се срещат при някои душевен болести или са разследване от несъразмерната приложимост на алкохол и наркотични субстанции.

В интерес на истината халюцинации могат да бъдат провокирани и от някои медикаменти, както и даже от пиенето на прекалено много кафе.

По-често срещани, в сравнение с допускате

Изследване на Световната здравна организация, в което взели присъединяване 31 000 души от 18 страни, разкрило нещо извънредно изненадващо. Около пет % от хората декларирали, че са имали халюцинации.

This 19th century doctor mapped his hallucinations
— National Geographic (@NatGeo)
Трябва да се означи, че става въпрос за изцяло здрави хора, които не злоупотребяват с алкохол или опиати.

Резултатите посочили още, че халюцинациите са по-често срещани при дамите, безработните и хората, които живеят сами.

Халюцинации, провокирани от кафе

Представете си, че в този момент се събуждате. Ставате от леглото, протягате се и постепенно се отправяте към кухнята, където си вършиме кафе. Тъй като ви се спи извънредно доста, изпивате една, две, три, четири чаши. Поглеждате през прозореца и за ваше учудване виждате розов слон, който умерено прелита около вас.

Не се тормозете, не губите разсъдъка си. Причината за тази илюзия в действителност е кафето. Учените означават, че консумирането на повече от 315 мг кофеин усилва риска от халюцинации три пъти. Въпросното количество се равнява на към три чаши кафе или шест чаши чай. Това в действителност не е изключително изненадващо – кофеинът е мощен стимулант, който въздейства върху отделянето на хормона на напрежението кортизол.

10-минутният опит

Съществува бърз тест, който всеки може да направи, с цел да ревизира дали ще получи илюзия. Какво съставлява той? Трябва да се взирате в очите на различен човек (за предпочитане някой ваш близък) в продължение на 10 минути.

Психологът Джовани Капуто провел подобен опит, в който взели присъединяване 20 души. Резултатите били изненадващи. Около 90 % от участниците видели по какъв начин лицето на колегата им се изкривява. Повечето от тях отбелязали, че като че ли видели и някаква чудовищна фигура.

В над половината от случаите, лицето, в което се взирали, последователно се трансформирало в тяхното лично или в това на техен родственик.

Сън или действителност?

Парасомнията съставлява сънно разстройство, което включва неестествено държание, както и мощни страсти и усещания. То настава най-често при заспиване или пробуждане. В някои случаи честотата на тези пристъпи е по-висока при децата и понижава с времето.

Hallucinations, breathlessness and fear: This is what it's like to have sleep paralysis
— The Washington Post (@washingtonpost)
Парасомнията се среща най-много при хора, които злоупотребяват с алкохол, пият лекарства, изпитват мощна физическа отмалялост, лишени са от сън или са подложени на стрес. Хората, които страдат от това заболяване, споделят, че постоянно не могат да осъзнаят дали са будни или спят. Халюцинациите, които имат, наподобяват извънредно действителни. Подобни положения постоянно са свързани със сомнамбулизъм и говорене на сън.

Звукови халюцинации

Хората, страдащи от шизофрения, постоянно чуват несъществуващи гласове. В някои случаи става въпрос за шепот, а в други – за крещене на хули.

През 2012 година група учени си слагат за цел да намерят метод, по който да оказват помощ на шизофрениците да „ изолират “ тези гласове. Оказало се, че звуковите халюцинации (т. нар. паракусии) могат да заглушават действителните звуци. Това се дължи на проблем с интензивността на мозъка, вследствие на който се задействат избрани елементи от него, когато никой не приказва (т.е. получават се звукови халюцинации) и се изключват тогава, когато някой проговори в действителност.

What is it like hearing voices that others can't? For Jeannie Bass, "auditory hallucinations " are her daily reality. -
— NBC News (@NBCNews)
Благодарение на въпросното изобретение даже било създадено приложение за смарт телефони, което оказва помощ на хората, страдащи от подобен проблем, да „ упражняват “ своя мозък, с цел да могат да разграничават същинските от несъществуващите гласове.

Да виждаш дракони

Един от най-шокиращите случаи на халюцинации е обвързван с жена от Холандия, чието име не се оповестява. Всеки път, когато погледнела някой, тя с смут виждала по какъв начин лицето му се трансформира в глава на змей. Това, несъмнено, ѝ пречело да поддържа връзка с други хора и да води естествен живот. На всичкото от горната страна, тя от време на време виждала по какъв начин дракони изскачат от компютърни екрани, електрически контакти или тъмни пространства.

Нейното положение е наречено просопометаморфозия. Жената била подложена на всевъзможни проби, само че нито един от тях не дал приемлив отговор на въпроса каква е повода за това заболяване. За благополучие, след дълготрайно лекуване с медикаменти срещу деменция, тя почнала да вижда дракони доста по-рядко.

Лекарство, причиняващо халюцинации

Мефлокин е лекарство, употребявано за профилактика или лекуване на малария. В редки случаи обаче приемането му може да има тежки странични резултати.

Подобно нещо се случило през 2012 година със студента от Холандия Тим Ноти, който почнал да пие лекарството преди да замине за Гана. В резултат той почнал да получава халюцинации. Ноти виждал по какъв начин цели стени се движат, а също така почнал да твърди, че Иисус Христос е неговият по-голям брат и познава персонално Господ. Студентът бил откаран в болница, където лекарите незабавно разпознали страничните резултати на мефлокина.

There are reports of otherwise healthy people developing extreme anxiety, delusions and hallucinations — for reasons experts don't yet understand.
— HuffPost (@HuffPost)
Междувременно положението на младия мъж продължавало да се утежнява. Той твърдял, че получава известия от тв приемника в стаята му. Историята въпреки всичко има благополучен свършек – Ноти се завърнал в Холандия, където бил настанен в психиатрична клиника. Лечението, на което бил подложен, му помогнало да се възвърне изцяло.

Синдромът на Шарл Боне

Въпросният синдром е положение, при което хора със зрителна загуба изпитват разнообразни халюцинации. Те виждат отчетливо някои извънредно смущаващи облици – като двуетажни рейсове, преминаващи през стаята, в която се намират, рискови животни или непознати хора, седящи до тях.

За да се сложи тази диагноза, пациентите би трябвало да имат загуба на зрението, само че и да осъзнават, че халюцинациите не са действителни. Учените считат, че синдромът е доста по-често срещан, в сравнение с се предполагаше до неотдавна. Причината е, че доста хора крият своето положение, с цел да не бъдат оповестени за страдащи от деменция.

Призрачни срещи

Когато изгубят собствен непосредствен, множеството хора биха създали всичко допустимо, с цел да го видят още веднъж. Психолозите означават, че сходни халюцинации надалеч не са необичайност (според някои проучвания, 6 от всеки 10 души, изгубили собствен непосредствен, са го чули или видели най-малко един път след гибелта му).

Mysterious brain disease affects dozens of Canadians, causing teeth chattering and hallucinations
— The Independent (@Independent)
Те могат да причинят мощен стрес, само че могат и да имат успокоителен резултат. Учените считат, че съществува връзка сред въпросните халюцинации и пристъпите на посттравматично стресово разстройство.

Масова нервност

През 2016 година жена от американския щат Орегон се обадила в полицията, с цел да заяви, че вандали се пробват да откачат покрива на нейната кола. Служители на реда пристигнали на мястото незабавно, само че не видели нищо сходно. След като си тръгнали, дамата се обадила в полицията още веднъж и декларирала, че вандалите са се завърнали.

След като станало ясно, че има халюцинации, тя била откарана в болница. Тогава обаче станало нещо необяснимо – още четирима души почнали да получават халюцинации. Сред тях били и двамата служители на реда, които откарали дамата в болничното заведение. Единственото общо сред четиримата било това, че са я докоснали. Проведените проучвания не разкрили нищо. Не били открити следи от субстанции, които биха предизвикали сходни халюцинации. По тази причина множеството учени считат, че става въпрос за необикновен случай на всеобща нервност.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР