Какво представлява сосът, кога се включва към кулинарните рецепти и

...
Какво представлява сосът, кога се включва към кулинарните рецепти и
Коментари Харесай

Идеи за пролетни зелени сосове

Какво съставлява сосът, по кое време се включва към кулинарните предписания и какво са представлявали ястията, преди да се прибавят сосове към тях? Тези въпроси несъмнено си е задавал всеки фен на тази течна фалшификация към храната. Не е мъчно да си отговорим на тях.

Ако потърсим формулировка, която да опише най-кратко и ясно същността на соса, тя ще го показа като течна примес от разнообразни съставки, която е разрушена по този начин, че да бъде хомогенна. Тя се прибавя към храната, с цел да обогати усета на главните съставки в редица ястия.

Сосове се вършат от разнообразни съставни елементи. Класическият сос под формата на течна примес е въведена от френския готвач Варен, който пръв стартира да употребява бульони като основа за сосовете и те добиват типа, в който ги познаваме през днешния ден.

Сред благосъстоянието от артикули за изработка на сосове на максимален интерес се радват сосовете от зелении или по този начин наречените зелени сосове. Това е напълно обяснимо. Пролетта предлага необикновено ароматни артикули, които са свежи, пресни, носят дъха на слънцето и са с необикновен усет. Освен на салати и ястия, зелените пролетни блага на природата се употребяват и за сосове, които да се прибавят към други ястия, с цел да им придадат прелестен мирис и усет.

Ето такива хрумвания за зелени пролетни сосове:

Зелен сос от копър

Това е топъл сос, който се прибавя към рибни деликатеси и меса, както и в зеленчукови ястия като картофени кюфтета, пържени тиквички или патладжани.

 зелен сос с копър

Необходими артикули:

• 2 супени лъжици брашно

• 4 супени лъжици масло

• 2 връзки копър

• 2 главички свеж чесън или 2 скилидки стар

• 6 супени лъжици кисело мляко

• 1 супена лъжица оцет

• Малко вода и сол на вкус

Приготвяне: Маслото се разтопява в тиган и брашното се запържва в него до златист цвят. Копърът и чесънът се накълцват на ситно и се прибавят към брашното да се запържат напълно леко. Водата се загрява да стане гореща и с нея се разрежда сместа до момента в който стане на сос с мечтаната от вас плътност.

Оставя се да ври на спокоен огън още 10-15 минути. Накрая се смесва с авансово разрушеното кисело мляко, солта и оцета. Така полученият сос се сипва върху храната още до момента в който е топъл.

Сос от магданоз с чесън и сирене

Този пролетен зелен сос е подобаващ за добавка към пържените картофки, варените яйца или сандвичите. Може да се залее с него зелената салата и по този начин да се изгода като дресинг или като заряд към палачинките за закуска.

Необходими артикули:

• 1-2 връзки магданоз

• 100 грама майонеза

• 1 чаша кисело мляко

 пролетен зелен сос

• 3 главички свеж чесън или 3 скилидки стар

• 1 чаша натрошено сирене (около 200 грама)

Приготвяне: Магданозът се почиства, измива и пасира дружно със стръкчетата, като се прибавя малко сол и чесънът.

Консистенцията би трябвало да стане като на пюре. Към него се прибавя сиренето и още веднъж се пасира за малко. Прибавят се киселото мляко и майонезата и се разбърква добре.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР