Какво представлява Космосът? Какви тайни крие и до колко изобщо

...
Какво представлява Космосът? Какви тайни крие и до колко изобщо
Коментари Харесай

Най-интригуващите факти за Космоса

Какво съставлява Космосът? Какви секрети крие и до какъв брой въобще го човечеството е наясно с това какво има там, някъде надалеч от нас? Спокойно можем да кажем, че това е едно широко пространство, което интригува и ще продължава да го прави и отсега нататък, тъй като надали в обозримото, а даже и в далечното бъдеще, индивидът ще има опцията да разплете мистериите на Космоса.

Какво съставлява Космосът?

Думата „ Космос “ е термин, затвърден в гръцката философия, обгръща цялата позната галактика, включваща цялата материя, сила и главните сили, които ръководят техните взаимоотношения. Той служи като голямо платно, върху което се разпростира историята на съществуването, от раждането на звезди и галактики до появяването на живот на Земята и проучването на далечни небесни тела.

Космосът постоянно е разграничен на разнообразни елементи, всяка от които разкрива неповторими аспекти на своето великолепие. В най-голямата си част, следената галактика обгръща милиарди светлинни години, съдържаща милиарди галактики, всяка от които гъмжи от безчет звезди и небесни обекти. Тези галактики образуват големи галактически структури, в това число клъстери и свръхкупове, свързани между тях посредством силата на гравитацията.

В това голямо пространство звездите са галактическите пещи, които изковават детайли посредством нуклеарен синтез. Тези детайли, родени в огнените ядра на звездите, се разпръскват в космоса, когато звездите експлодират като свръхнови. В последна сметка те се сливат в нови звезди, планети и даже форми на живот, в това число нашата родна планета Земята.

Самата Земя е дребна, бледосиня точка в голямата галактическа сцена. Хората, надарени с просветеност и любознание, са подхванали странствуване, с цел да изследват Космоса и да разкрият неговите мистерии. Това проучване е дало началото на астрономията, космологията и проучването на Космоса, разкривайки същинския обсег на чудесата на Вселената.

Изследването на Космоса е довело до дълбоки прозрения за природата на Вселената. Космолозите изследват неговия генезис, еволюция и орис, търсейки отговори на въпроси за Големия гърмеж, тъмната материя, тъмната сила и крайната орис на Вселената. Тези въпроси провокират разбирането ни за фундаменталната физика и водят до научни открития.

Освен това Космосът не е единствено обект на научно изследване; той също има културно, философско и духовно значение за човечеството. То е вдъхновявало изкуството, литературата и философията в продължение на хилядолетия, подтиквайки към съзерцаване за нашето място във Вселената и връзката ни с космоса.

През последните десетилетия проучването на Космоса води хората отвън границите на Земята. Космическите задачи се впуснаха в други планети, луни и метеорити, разширявайки нашето схващане за слънчевата система и проправяйки пътя за бъдещо човешко проучване на Марс и отвън него.

Кои са най-големите мистерии на Космоса?

Космосът, със своята безкрайност и трудност, е цялостен с мистерии, които пленяват учени и звездобройци от генерации. Някои от най-големите енигми включват:
Тъмна материя : Една от най-объркващите мистерии е природата на тъмната материя. Смята се, че съставлява към 27% от масово-енергийното наличие на Вселената, само че все пак не излъчва, всмуква или отразява светлина. Тъмна сила : Тъмната сила е друга загадка, включваща почти 68% от силата на Вселената. Тя е виновна за ускореното разширение на Вселената, само че нейният генезис и свойства остават значително незнайни. Големият гърмеж : Раждането на самата Вселена е тайнственост. Докато теорията за Големия гърмеж изяснява разширението на Вселената от извънредно компактно и горещо положение, точният миг на Големия гърмеж и какво го е провокирало остават въпроси без отговор. Черни дупки : Тези енигматични галактически обекти са формирани от останките на солидни звезди, с толкоз мощна гравитация, че нищо, даже светлината, не може да избяга от хватката им. Разбирането на това какво се случва вътре в черна дупка и природата на техните сингулярности е непрекъснат пъзел. Теория за мултивселената : Някои теории допускат съществуването на мултивселена, където нашата галактика е единствено една от многото в голям галактически отбор. Въпреки че е завладяваща, концепцията за мултивселената остава спекулативна, с лимитирани емпирични доказателства. Природа на времето : Самата природа на времето е метафизичен и теоретичен пъзел. Теорията на относителността допуска, че времето е релативно, само че съгласуването на това с квантовата механика остава предизвикателство. Екзопланети и извънземен живот: Търсенето на екзопланети и признаци на извънземен живот продължава. Въпреки че са открити хиляди екзопланети, въпросът дали съществува живот отвън Земята остава без отговор. Тъмна течност : Някои теории допускат съществуването на тъмна течност, хипотетична субстанция, която би могла да изясни ускореното разширение на Вселената. Съдбата на Вселената : Ще продължи ли Вселената да се уголемява за неопределен срок, ще се срине в Голяма рецесия или ще поеме по различен път? Крайната орис на Космоса е дълбока тайнственост, която продължава да интригува космолозите.
Тези мистерии ни припомнят за големите незнайни, които лежат оттатък актуалното ни схващане за Вселената. Те подтикват научните проучвания и въодушевяват любознанието, като предизвикват астрономите и физиците да реалокират границите на познанието в устрема си да разкрият тайните на Космоса.

6 къси обстоятелството за Космоса, които може би не знаете:
Безкрайна безкрайност: Космосът е невъобразимо необхватен, без прочут край Микрогравитация: Космосът е съвсем съвършен вакуум и неговата микрогравитационна среда има неповторими резултати върху човешкото тяло. Астронавтите в Космоса изпитват мускулна недоразвитост, загуба на костна маса и изместване на течности, което изисква профилирани извършения и медицински процедури за поддържане на здравето. Екстремни температури: При директна слънчева светлина може да доближи температури от над 250 градуса по Фаренхайт (120 градуса по Целзий), до момента в който на сянка температурите могат да паднат до към -250 градуса по Фаренхайт (-157 градуса по Целзий). Без тон: Космосът е изцяло беззвучен. За разлика от Земята, където звукът се популяризира през въздуха или друга среда, Космосът е лишен от всякаква материя, която да предава звукови талази, което го прави злокобно безшумно място. Микроскопични галактически боклуци: Космосът е посипан с дребни боклуци, постоянно наричани „ галактически отпадък “. Разширяване на времето: Според теорията на относителността на Айнщайн времето в Космоса не е същото като на Земята. Високоскоростното пътешестване или близостта до солидни обекти може да докара до закъснение на времето по отношение на наблюдаващите на Земята. Това събитие е пробно доказано и е от значително значение за вярното действие на GPS системите.


Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР