Какво означава сривът на българското правителство за останалата част на

...
Какво означава сривът на българското правителство за останалата част на
Коментари Харесай

Financial Times: Какво означава сривът на българското правителство за останалата част на Европа

Какво значи сривът на българското държавно управление за останалата част на Европа. Така е озаглавена публикация във Financial Times, засягаща разпада на българското държавно управление и последствията от това за страната и останалата част от Европа, по-конкретно Европейски Съюз.

SafeNews разгласява текс в превод без редакторска интервенция:

Двете ръководещи партии в България не съумяха да си предадат властта при първия опит за периодично повтаряне на премиерския пост в границите на огромната коалиция. Това предвещава евентуални шести избори в границите на три години. През май предходната година консервативната партия ГЕРБ и демократичната „ Продължаваме промяната “ (ПП) се споразумяха да сформират държавно управление, в което властта да се сменя на всеки девет месеца, написа Мартон Дунай, сътрудник на Financial Times за Югоизточна Европа.

 

Политическите разтърсвания евентуално ще усложнят напъните за по-нататъшно консолидиране в главната мрежа на Европейски Съюз.

Следващата седмица България ще се причисли към Шенгенската зона на Европейски Съюз без граници за въздушен и морски трафик. Тя има упоритостта да се причисли изцяло през идната година. Страната също по този начин работи за приемане на еврото през идната година.

Затрудненията имат още по-широки последствия – за престоящите еврозибори.

ГЕРБ са членове на групата на ЕНП на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и тяхното завладяване на премиерското кресло трябваше да даде на ЕНП 13 от 27-те водачи на Европейски Съюз за полемиките през юни, с цел да решат дали да ѝ дадат втори мандат.

По време на късия си брак ГЕРБ и Политическа партия се скараха за бюрократичните постове и промените в правосъдната система на страната, антикорупционните органи и тайните служби. Всичко това се оказа прекалено много, с цел да задържи обединението дружно. Политическа партия упрекна някогашния министър председател и властови водач на Герб Бойко Борисов, че саботира промените, с цел да предотврати правосъдни провокации против съдружниците си. Тя го упрекна, че се пробва да поддържа действието на съветски пълномощници в някогашната комунистическа страна.

„ Дали работещата правосъдна система, работещите регулатори и реформираните секрети служби в последна сметка се оказаха казуса? “ Така написа водача на Политическа партия и някогашен министър председател Кирил Петков в обява във Фейсбук. По-рано той написа: „ Борисов се опасява поради остарели грехове и избра политически гърмеж в България “.

ГЕРБ, която завоюва най-вече гласове на изборите предходната година, отхвърли тези обвинявания. Тя върна мандата за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев.

„ До последния миг Политическа партия бяха нагли, желаеха да узурпират властта “, съобщи Борисов пред кореспонденти.

Той добави, че предложенията му в последния миг за прекрояване на обединението са били подценени. Затова „ взехме дефинитивно решение да защитим хората, демокрацията и в този момент Политическа партия имат своя късмет “, добави той.

И двете партии признаха, че най-вероятният резултат е провеждането на предварителни избори през идващите няколко месеца.

Това е стъпка, която единствено ще забави в допълнение промените, изисквани от Брюксел.

България също по този начин е член на НАТО и значим снабдител на оръжие за Украйна.

Някои анализатори се притесняват, че разтърсванията могат да нарушат този развой или да насърчат проруската изразителност от страна на крайните политически сили в страната.

Източник – Financial Times/Превод:SafeNews

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР