Какво общо има между млада шампионка по шах и народният

...
Какво общо има между млада шампионка по шах и народният
Коментари Харесай

Фейсбук ни заливат с фалшива реалност

Какво общо има сред млада шампионка по шах и националният представител Делян Пеевски? Не бързайте да казвате нищо или да махвате с ръка – естествено, че нищо. За хилядите тролове, които ежеминутно се трудят в интернет пространството в интерес на подмолните си ментори обаче не е по този начин, написа в. Монитор.

Плод на тяхното творчество да вземем за пример е чутовната операция, че на младата спортна вяра е отказана стипендия от Столична община поради липса на средства, само че видите ли страната плащала пари на Пеевски – за защита от НСО.

Всеки разумен човек схваща, че това е евтина агитация, в която се навързват две изцяло несвързани една с друга вести, за да се омаскари някого. Столична община, както и всяка друга форма за локално самоуправление, не заплаща парите за защита на НСО, а си има личен бюджет и сама взема решение по какъв начин да бъде разпределен.

Фактите обаче са сменени

От фотоси на младото момиче, прегърнало шампионска купа, заповедта за отвод на стипендия и... Пеевски. Покъртителният образец за медийна операция пък е основан от вярната пионка на банкера-беглец Цветан Василев – Георги Георгиев от псевдо гражданското съдружие „ БОЕЦ “. И въпреки в медиите да изобилства от изявления, подкрепени с публични доказателства за връзката сред БГ Мадоф и видинския „ Боец “, тази информация е спестена на необятната аудитория. И това не е инцидентно – Василев, както и неговите приятели олигарсите Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев имат защо да ненавиждат Пеевски. Със законодателните си начинания депутатът и сътрудниците му Движение за права и свободи стопираха не една или две техни далавери, които въртяха на гърба на страната и жителите. Медиите от нашата издателска група пък редовно, с документи и елементарно проверими обстоятелства, разкриваме грозната реалност, в която виреят олигарсите и техните афери. Показваме лицата и на техните представители от Фабриката за подправени вести в опит да прокараме лъч на нормалност в мътните води на трансформиралата се в тресавище медийна среда у нас.

Затова новите публични операции към този момент набират скорост през една друга естрада, по-различна от класическите медии – обществените медии. Фалагманите на Фабриката от дълго време са разобличени като обслужващи ползите на политико-икономически тъмни кръгове. А както стана ясно и последното (поръчано прочее от самите олигарси – б.р.) медийно изследване – тиражите на издания като „ Сега “ и „ Капитал “

не просто са блъснали дъното, а копаят ново такова.

Или с две думи казано – никой не желае да дава пари, с цел да чете операциите и пропагандните им материали. А това е неприятно за олигархичните им издатели, тъй като в случай че никой не чете медиите им, няма по какъв начин да облъчват обществото с лъжите си и да обслужват личните си ползи. И когато това се случи, маските падат.

Ноторно прочут факт е, че главното предписание на задкулисието у нас е да не дава отговор с материалите си на главния журналистически въпрос – Кой приказва. Ако знаеш кой ти споделя една информация, ще знаеш ли дали да вярваш в нея или не. Така да вземем за пример, в случай че приказва претендент за народен представител, мъчно събрал над 2% на последните избори с групировката си, основана и финансирана от дискредитирани персони като Иво Прокопиев и Сашо Дончев, да вземем за пример, няма по какъв начин да бъде представян като специалист по право, нали? Въпреки това Христо Иванов и доста от неговите съратници - неуспели депутати, постоянно са представяни единствено като
експерти във Фабриката, а самите „ говорещи главички “ разпръскват операции в сгода на олигарсите и громящи враговете им.

Отговорът на въпроса - кой заплаща и кой поръчва медийното обслужване на тези кръгове, обаче скоро ще излезе нескрито. Новоприетите медийни ремонти от Народно събрание, импортирани точно от Пеевски и сътрудниците му Велислава Кръстева, Йордан Цонев и Хамид Хамид, узакониха точно осветляването на тъмните финансови потоци, които текат към избрани медии в последните години, с цел да се заплащат с тях сходни пропаганди. И това жегна мощно олигархията, която от години се бе стаила зад кулисите, с цел да диктува от там публичния дневен ред, без да се вижда от къде идва той. Социалните мрежи апропо сполучливо се употребяват от същите тези кръгове по едно и също време като Народен съд и апарат за промиване на мозъци. Неудобните са посочени с пръст и окарикатурявани, с цел да се подценят истините, които вадят нескрито те. „ Богоизбраните “ от олигарсите пък са венцеславени като мъченици на свободното слово и битката за народна власт. Смешен рев, който обаче от ден на ден се набива в публичното схващане. А обществото, залято от толкоз доста мръсотия, от ден на ден не помни да пита – кой приказва и къде са доказателствата за това, което споделя?

Така, в центъра на актуалната и най-мащабна до момента пропагандна офанзива е подложен безконечният зложелател на олигархията, ненавиждан от подмолните играчи и писалките им издател и народен представител, който обаче в последното десетилетие е спечелил повече поддръжка от хората на избори, какъв брой всичките им ГМО партии дружно не съумяха. Делян Пеевски. Прост медиа разбор демонстрира, че най-малко по една подправена вест дневно през последните две години е продуцирала Фабриката за подправени вести на олигархията против депутата от Движение за права и свободи и наш издател. Справката е направена на база на на заглавията в интервала ноември 2016 – 2018 година индексирани от търсачката Google. От показаните резултати на основна дума „ Делян Пеевски “ се появяват над 1000 резултата, като 2/3 от тях са продуцирани от изданията на Фабриката и съдържат от откровени неистини до текстове, в които към един факт се навързва цяла плетеница от измислици. Без да се ревизират обстоятелствата, без да се търсят доказателства, без даже да звучат разумно. Фейковете се роят като под индиго и най-лошото – ретранслират се изцяло безрезервно от знайни и незнайни уеб сайтове. Останалите операции са сътворени от тролове, което вършат точно такива евтини, неуместно, само че добре звучащи популистки лозунги като случая със стипендиантката да вземем за пример. Чудите се за какво го вършат? Защото продуцираните във Facebook текстове също се индексират от „ Google “ и по този начин, в случай че някой

напише „ стипендиантка “ в търсачката, ще изскочи и името на Пеевски. Както евентуално се досещате, тези медийни операции също се ретранслират от сайтчетата от машината за операции, чиято единствена цел е промиването на мозъци.

Точно по тази причина преди няколко дни медиите от издателската група

„ Телеграф медиа “ стартирахме осветляването на фалшив уеб страниците,които действително играят ролята на гара разпределителна за подправени вести. Списъкът е повърхностен и се трансформира непрекъснато, тъй като в „ играта “ се включват нови болтчета и изключват други, слагани като запаса за идната офанзива.

Кампанията е естествено продължение на борбата против подправените вести, които първи стратирахме у нас преди към този момент съвсем две години. Сега тематиката за медийните операции е доста съвременна и мнозина олигарси се пробваха да яхнат в своя сгода. Преди няколко години обаче бяхме сами в битката си против това издания, представящи се за стандарт на публицистиката, да ни лъжат в очите освен това безнаказано. Днес, след стотици образци за подправените вести, които ни заливат от тези издания пристигна време да създадем идната крачка или както се споделя в оня остарял анекдот „ Поименно, сътрудник, поименно “... Затова в идващите дни имената на изданията, в които са били засечени откровенни неистини, агитация, фейкове или просто непроверени информации ще бъдат съобщавани поименно от нашите страници. Защото обществото би трябвало да стане нетърпимо към сходни феномени. Независимо дали са плод на платено творчество, нечия диктовка, олигархична опорка или просто мързел да провериш изтеклата в интернет информация и я препечаташ безрезервно. Защото публицистиката е страж на двете най-важни публични полезности – истината и свободата. И с цел да има качествени медии у нас, разнообразни от олигархичните машини за неистини, тези две полезности би трябвало да вървят ръка за ръка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР