Какво казаха американските законодатели за помощта за Украйна, докато Зеленски настоява за повече

...
Украинският президент Володимир Зеленски е в столицата на Съединените щати,
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски е в столицата на Съединените щати, за да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън, законодатели и представители на отбраната в опит да събере непрекъснато финансиране от Вашингтон за борбата срещу руската инвазия.

САЩ са изпратили около 114 милиарда долара за сигурност и хуманитарна помощ в помощ на правителството на Зеленски от началото на конфликта през февруари 2022 г.

Продължете да четете

списъка от 3 елемента Зеленски призовава за глобално единство срещу Русия в речта на Общото събрание на ООНПълен текст: Речта на Зеленски пред Общото събрание на ООНЗеленски казва, че Съветът за сигурност на ООН е „неефективен“ поради руското ветокрай на списъка

Оттогава законодателите в Конгреса на САЩ – където демократите имат мнозинство в Сената на САЩ, а републиканците имат власт в Камарата на представителите – поддържат двупартийна подкрепа за помощта за Киев.

Но посещението на Зеленски в четвъртък дойде на фона на признаци, че пясъците може да се разместят, като някои високопоставени републиканци изразиха нарастващ скептицизъм относно високата цена на продължаващата подкрепа на САЩ за отбраната на Украйна.

Други сегменти на Републиканската партия категорично отхвърлиха перспективата за повече помощ и заплашиха да използват влиянието си, за да провалят или забавят законодателството, което би било необходимо за одобряване на допълнително финансиране.

Въпросът се обедини около законопроект за държавните разходи, който трябва да бъде приет до края на месеца, за да се избегне спиране на работа на федералното правителство, като някои републиканци се противопоставят на натиска на Белия дом да прикрепи към законодателството още 24 милиарда долара помощ за Украйна .


Ето какво наскоро казаха американските законодатели относно повече помощ от САЩ за Украйна:

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ

Отразявайки позицията на Демократическата партия и Белия дом, Шумър осъди усилията на някои републиканци да приемат законопроект за разходите, който не включва допълнителна помощ за Украйна.

В понеделник той нарече предложението „обида за Украйна и подарък за (руския президент Владимир) Путин“.

Той осъди усилията в социалните медии като „крайнодесни замазки“.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, републиканец

Въпреки опозицията в неговата партия, Макконъл остава твърд в подкрепата си за помощта за Украйна. Вместо това той критикува Байдън, демократ, че е твърде „плах“ в събирането на тази подкрепа.

„Понякога имам чувството, че говоря повече за въпросите на Украйна, отколкото президентът“, каза той пред репортери в сряда.

Сенатор Ранд Пол, републиканец

Пол отиде крачка по-далеч от много от колегите си, като каза, че ще се стреми да забави всеки законопроект за държавно финансиране, ако съдържа допълнително финансиране за Украйна.

„Днес уведомявам ръководството на Конгреса и [Байдън], че ще се противопоставя на всяко усилие да се държи федералното правителство като заложник за финансирането на Украйна. Няма да се съглася с ускореното приемане на каквато и да е разходна мярка, която предоставя повече помощ от САЩ за Украйна“, написа американският сенатор на X, уебсайта, известен преди като Twitter.

Позицията означава, че Сенатът вероятно няма да може да ускори одобрението на законопроект за разходите, след като бъде одобрен от Камарата на представителите на САЩ.

Въпреки че законопроект с повече помощ за Украйна вероятно все пак ще мине в Сената, забавянето ще доведе законодателите до ръба на спиране на работата на правителството и ще увеличи влиянието на опонентите, които искат да откажат помощта за Украйна от пакета.

Пекер на Камарата на представителите Кевин Маккарти, републиканец

Макарти, чиято партия контролира Камарата на представителите, също става все по-хладен към перспективата за повече помощ за Украйна, отклонение от неговата твърда подкрепа по-рано през годината.

Подчертаването на тази смекчена позиция е решението на Маккарти да не даде възможност на Зеленски да се обърне към Камарата по време на посещението си на Капитолийския хълм, въпреки че се очаква украинският президент да се срещне с някои законодатели на Камарата другаде по време на посещението си.

„Вижте, това, което Русия направи – нахлуването – е грешно“, каза Маккарти пред репортери във вторник. „Искаме да сме сигурни, че това ще свърши. Също така винаги съм казвал от самото начало, без значение какъв е проблемът, искам отчетност за всичко, за което трудолюбивите данъкоплатци харчат парите си, и искам план за победа.“

Той добави, че не е необходимо да се ангажира с нищо пред Зеленски и има „въпроси“ към украинския лидер.

„Къде е отчетността за парите, които вече сме похарчили? Какъв е планът за победа? Мисля, че това е, което американската общественост иска да знае.“


Други републикански критици

Преди посещението на Зеленски група от 23 републикански законодатели – включително сенаторите Джей Ди Ванс, Ранд Пол, Майк Браун, Томи Тъбървил, Майк Лий и Роджър Маршал – казаха, че ще се противопоставят на одобряването на по-нататъшна помощ за Украйна, докато не бъдат зададени няколко въпроса отговори.

В писмо до директора на Службата за управление и бюджет те казаха, че на обществеността не е дадена ясна информация за това как американското финансиране е било използвано в Украйна.

Те казаха също, че искат повече информация за дългосрочната стратегия на Украйна, напредъка в продължаващата й контранастъпление срещу руските сили и това, което администрацията на Байдън определя като „победа в Украйна“.

„Би било абсурдно абдикация от отговорност на Конгреса да се удовлетвори тази молба [за допълнителна помощ за Украйна], без да се знаят отговорите на тези въпроси“, пишат те.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР