Какво идва след края на спецправосъдието?"Очевидно законодателната и изпълнителната не

...
Какво идва след края на спецправосъдието?"Очевидно законодателната и изпълнителната не
Коментари Харесай

Съдия Райкова: Не разбрахме какво не харесва властта в спецправосъдието

Какво идва след края на спецправосъдието?

"Очевидно законодателната и изпълнителната не утвърждават работата на профилирания съд, само че липсва конкретика кое тъкмо не им харесва. Кой тъкмо наказан смятат, че е следвало да бъде оневинен. Кой тъкмо оневинен е следвало да бъде наказан ", съобщи ръководителят на Специализирания углавен съд Мариета Райкова в.

Тя разясни, че утвърдените от тях съглашения са тъкмо толкоз или по-малко в сравнение с останалите окръжни съдилища. Гостът добави, че това е една законосъобразна и бърза форма за превключване на делата и не може да бъде причина за закриване на съд.

"Бройката на наказаните лица мисля, че е към 2700 против 400 оправдани. Може би би трябвало да ни сравнят с някой различен съд от това равнище, с цел да преценим малко ли са тези хора или не. В последна сметка съдът не извършва политики. Той не гони някакви цели на държавно управление. Съдиите, които работят в съда, не поемат задължения за избрани резултати ", посочи Райкова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят акцентира, че решението за закриването на спецправосъдието е било политическо. По думите ѝ случилото се с тях и делата след една година ще покаже дали е имало нелегитимен интерес вероятно делата да не приключат в период, а съдиите да бъдат разселвани.

"Надявам се да не е била задачата делата да стартират изначало с различен състав, тъй като правосъдната система няма да понесе нелегитимна динамичност и ще отреагира по някакъв метод, който няма да е добре за нито един областен съд, получил такива каузи. Дяволът е прикрит в детайлите на този законопроект. След публикуването ще забележим къде са неговите слаби места, дали няма разпореждания, които са взаимнопротиворечиви и на процедура по какъв начин ще го приложи Съдийската гилдия по отношение на нас. Дали няма да бъде затруднена и няма да може да се оправи в периодите, които са заложени ", обясни Райкова.

Тя разяснява, че след закриването на профилирания съд, няма да има специализация - защото където и да отиде арбитър от този съд, делата се разпределят на инцидентен принцип и каузи от типа, който до момента са гледали, може да не се паднат в никакъв случай.

"Привидно наподобява делата да бъдат продължени, само че подводните камъни са доста. Волята на правосъдните заседатели, с които те ще бъдат продължени - те могат да не се съгласят да преминат към градски съд. Второ, методът, по който ще се прави командироването на съдии. Нима един ръководител на съд, който е приел някогашен профилиран арбитър, има интерес от неговото командироване в градски съд за дотъкмяване на каузи ", уточни ръководителят.

Според нея хипотезата някои съдии да се отведат от каузи е напълно действителна, само че това е персонална преценка. Тя акцентира, че нейни сътрудници се усещат омерзени и с потърпевшо достолепието от изказвания за политически бухалки. Райкова разяснява, че бъдещето е проблематично за магистратите - не се взима поради къде те желаят да отиде.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР