Какво е решението на високите цени на газа в Чирен?

...
Какво е решението на високите цени на газа в Чирен?
Коментари Харесай

Министър Христов: Изготвяме програма за компенсации заради високата цена на газа

Какво е решението на високите цени на газа в Чирен? Вече се изготвя стратегия за обезщетения, а към този момент има и образувана работна група.

" Работната група занапред стартира да работи. Договорено беше сред Министерството на енергетиката и заинтригуваните страни да работим по проблема, защото въпросът е доста сериозен. В момента Чирен е цялостен на към 85% с газ, който е двойно по-скъп като пазарна цена. Ние го държим в Чирен, само че и това е проблем, тъй като нарушаваме естествения цикъл на газохранилището ", каза служебният министър на енергетиката в студиото на " Денят ON AIR ".

По думите му газът може да бъде арестуван до идващия сезон.

" Така или другояче става въпрос за цената. Там са затворени доста оборотни средства както на държавната компания " Булгаргаз ", по този начин и на частни компании. Очаквам до няколко седмици работната група, която е от специалисти на Министерството на енергетиката, да излезе с градивно решение. И при всички положения ще търсим утвърждение от Европейската комисия, по-късно би трябвало да вземем решение и от Народното събрание ", поясни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът напомни, че бюджетът и компенсациите се утвърждават с решение на Народното събрание: " Има много работа, до момента в който оформим работеща скица и утвърждение от Европейска комисия. "

На въпрос дали е ясно какъв брой пари сме изгубили от по-скъпия газ, който е купуван и бил ли е съветски, той отговори: " При всички положения приказваме за милиони. Договорът на доставките от " Газпром " не е заместен с неруски газ. Периодът от април до август, когато сменихме управлението, има над 30 доставки на синьо гориво, за които предходните ръководещи не са изискали нито един документ за генезис. Голяма част от него е бил с съветски генезис. Отговорност на министъра е да управлява всички енергийни сдружения. "

" Вижда се доста ясно, че една компания доста прозорливо резервира слотове в Гърция преди да се прекъсне договора с " Газпром ". Става въпрос за няколко седмици по-рано, в случай, че до този миг България е задоволена с газ от дълготрайните си контракти. Много забавно по какъв начин една компания планува, че след няколко седмици ще има потребност от слотове и такива доставки. Има над какво хората да се замислят ", добави.

Служебният министър на енергетиката бе безапелационен, че при връзката с " Газпром Експорт " не става въпрос за арбитраж или за неустойки по клаузата  " вземи или заплати ".

" Става въпрос за относително дребни суми, които са дължими по фактура за снабдяване. Нищо общо с милионите, които биха били обект на арбитраж. До момента нямаме индикации от съветската страна за подобен. Ние се готвим, работим с адвокати по две посоки. Едното е разбор и опциите при евентуален арбитраж, другото е разбор на вероятни наши искания към Руската федерация, които бихме могли да предявим ", показа още той.

Енергийният министър счита, че след време целият свят ще спре да употребява въглища за произвеждане на електрическа енергия.

" Няма по какъв начин до 2025-2026 година да затворим ТЕЦ-овете, без да има сериозен ущърб за енергетиката и за стопанската система за страната. След 2030 г. въглищните централи стартират да губят конкурентоспособност. Много страни са вносители на електрическа енергия, само че въпросът е на каква цена и с какви опасности ", съобщи още Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР