Какво е гранола? Гранолата е зърнена закуска, подобна на мюсли,

...
Какво е гранола? Гранолата е зърнена закуска, подобна на мюсли,
Коментари Харесай

Потенциални ползи за здравето от консумацията на гранола

Какво е гранола?

Гранолата е зърнена закуска, сходна на мюсли, която нормално е покрита с някаква форма на захарен сироп или мед, с цел да ѝ придаде хрупкава, натрошена текстура. Обикновено съставките включват овес, нарязани ядки, семена и сушени плодове.

Хранителен профил на гранолата

Хранителният профил на гранолата варира според от марката или рецептата. Някои артикули имат в състава си повече сушени плодове, което ще усили естественото наличие на захар, а други може да са с по-високо наличие на фибри, протеини и мазнини, в случай че съдържат повече ядки и семена.

Гранолата нормално е добър източник на желязо, цинк и магнезий, както и витамини Е и В. Отново - това зависи от рецептата и употребяваните съставки. Винаги четете етикетите с хранителни субстанции, в случай че желаете да извършите по-здравословен избор.

Има доста марки и комбинации от усети, от които да избирате, само че въпреки някои да дават обещание високо наличие на фибри или да се пробват да ви изкушат с първокласния си бранд, те могат да включват и доста скрити захари, сол или мазнини, които може да не са толкоз положителни за вашето здраве.

Опитайте се да изберете тип гранола с ниски равнища на добавена захар - това може да бъде посочено на етикета като мед, захар, сиропи или композиция от трите. Някои марки прибавят плодови сиропи към сушените плодове за спомагателна наслада, които също би трябвало да бъдат посочени в листата на съставките. Внимавайте и за наличието на сол, защото някои марки я прибавят като подобрител на усета.

Като опция можете да пробвате да си извършите порция домашна гранола сами. Това ще ви разреши да следите наличието на захар, която консумирате. Можете да съхранявате домашно приготвената си гранола в ледник за няколко дни.

Потенциални изгоди за здравето от потреблението на гранола

 Гранола Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

- Подобрете кръвното налягане. Доказано е, че съставките с високо наличие на фибри като овес и ленено семе оказват помощ за понижаване на кръвното налягане;

- Намалете равнищата на холестерола. Овесът е добър източник на тип фибри, които водят до понижаване на общия и LDL (лошия) холестерол - два рискови фактора за сърдечни заболявания;

- Намалете кръвната захар. Пълнозърнестите храни, сушените плодове, ядките и семената могат да оказват помощ за понижаване и надзор на равнищата на кръвната захар, изключително при хора със затлъстяване или преддиабетни състояния;

- Подобрете здравето на червата. Установено е, че гранолата покачва равнищата на здрави чревни бактерии спрямо рафинираните зърнени закуски;

- Осигурете си повече антиоксиданти. Съставки като кокос, семена от чиа и бразилски орехи са положителни източници на антиоксиданти за битка с възпаленията като кверцетин, селен и витамин Е.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР